PUBLICITAT

DA vol consens amb el Govern i els comuns per a la regla d'or

  • Salvans comprèn les inquietuds de Cinca i dels comuns
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El president de la Comissió legislativa de Finances, Martí Salvans. Foto: ÀLEX LARA

El president de la Comissió legislativa de Finances i conseller general de la majoria de Demòcrates per Andorra (DA), Martí Salvans, va respondre ahir a les inquietuds del ministre portaveu Jordi Cinca, sobre l'aplicació futura de l'anomenada regla d'or –la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària i fiscal. Cinca va resumir abans d'ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, les reserves que el Govern emet en el criteri positiu que va entrar a tràmit parlamentari dimarts passat, i que passen per l'aplicació de la regla d'or, el control del compliment de la mateixa i sobretot, les noves atribucions que atorga al Tribunal de Comptes. A la qual cosa, Salvans va argumentar que «el criteri del Govern és molt extens i n'haurem d'analitzar el detall tant pel fa a la intervenció, els temes pressupostaris i les funcions del Tribunal de Comptes». I va afegir que «el nostre grup parlamentari va entrar la proposició de llei amb l'esperit d'establir una bona regla de joc futura».

No obstant això, també va reconèixer que «hem de ser prudents a l'hora d'encaixar-la, sobretot en el moment actual». I va matisar que «de fet, el problema ha estat el mateix a tots els països del nostre entorn que han adoptat una norma similar». A més, el president de la Comissió legislativa de Finances va puntualitzar que «la regla trenca esquemes tant en la pràctica pressupostària com en el control del compliment o la intervenció», i per això, va admetre que «és cert que necessitarem un temps d'adaptació perquè pugui encaixar bé i sigui acceptada».

consens amb les parts/ Salvans va defensar que «per al nostre grup és important que el que resulti de la proposició de llei es posi en aplicació i sigui ben acceptat tant pel Govern com pels comuns». I va avançar que «la proposició serà presa en consideració la setmana que ve, al ple del proper dijous 18 de setembre, ja que per termini entraria un cop rebut el criteri del Govern». El conseller de DA va afegir que «volem que sigui una llei que tingui el més llarg recorregut en el temps possible» i que per això el grup està obert a revisar els topalls d'endeutament i a modular el calendari d'aplicació. I va insistir en que «no volem que el resultat final de la proposició encorseti o perjudiqui el Govern o els comuns a l'hora d'executar els pressupostos, que tenen continuïtat». Salvans va reiterar que «creiem necessari que la proposició desemboqui en una regla d'or que sigui ben acceptada i consensuada per les parts, en aquest cas, el Govern i els comuns». I va recordar que «hem començat a treballar amb els comuns i continuarem amb el Govern», per concloure que « el grup parlamentari de DA vol encaixar els punts de vista del Govern i dels comuns perquè el resultat sigui acceptable per totes les parts».

El president del Grup parlamentari mixt i conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que «nosaltres no votarem la presa en consideració de la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques, perquè no compartim els plantejaments de base de DA». I va afegir que «una vegada més, manifestem la nostra sorpresa –tot i que DA ha ampliat molt la nostra capacitat de sorpresa– que el mateix grup que redacta una llei farcida de barbaritats anticonstitucionals, després es posi d'acord amb els comuns per demanar dictàmens a catedràtics en dret constitucional i en dret tributari, i que paguin aquests informes a mitges». Bartumeu va sentenciar que «tot això fa desordre», i va afegir que «també fa desordre per més que el criteri emès sigui positiu, que el Govern discrepi totalment de la proposició de llei presentada per la majoria que li dóna suport». El president del Grup Mixt i conseller d'SDP, va reiterar que per tot plegat no votarà la presa en consideració de la proposició de llei de la regla d'or. 

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT