PUBLICITAT

Un grup d'antiavalots estava preparat per actuar al Consell

  • No van moure's de l'aparcament ja que només havien d'actuar si les protestes pujaven massa de to
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup d'antiavalots durant unes pràctiques Foto: ÀLEX LARA

El Consell General va aprovar finalment dijous el projecte de llei del pla de pensions dels funcionaris amb els vots en contra de tots els consellers de l'oposició. L'oposició política, és clar, perquè a l'espai destinat al públic més d'un centenar de funcionaris van escenificar també la seva oposició al model presentat pel Govern amb xiulets de desaprovació cada cop que intervenia el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, pare de la nova criatura legislativa, i amb aplaudiments quan l'al·locució era d'algun membre de l'oposició (PS i SDP).

Segons fonts policials, un grup de la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) de la Policia estava preparat per actuar en cas que les protestes haguessin anat a més. És a dir, que hi havia un dispositiu muntat expressament per a aquesta sessió parlamentària, que ja es preveia polèmica. Fonts consultades per aquest diari van explicar ahir que aquest equip especial va accedir al Consell General per la zona de l'aparcament, però en cap moment es va fer visible la presència policial a la seu parlamentària perquè les ordres eren d'intervenir només en cas que hi haguessin hagut aldarulls o protestes fora de to, insults o altre tipus d'excessos que haguessin impedit la celebració normal del debat.

No obstant això, el síndic general, Vicenç Mateu, va ordenar als funcionaris assistents a la sessió de Consell General que abandonessin la sala després de reiterades manifestacions, amb aplaudiments i xiulets. El síndic va avisar repetidament els assistents que els hauria de fer fora si no paraven, i finalment Mateu va ordenar suspendre la sessió durant deu minuts. El síndic va indicar que se suspenia la sessió i que a la tornada els funcionaris haurien d'haver abandonat la sala, mandat que els empleats públics van acabar acatant. No va ser necessària, doncs, cap intervenció de les forces de l'ordre.

Després a la sala Cinca va defensar la llei amb els arguments prou coneguts de que la mesura del Govern és la millor proposta possible econòmicament viable, ja que no es pot fer front als compromisos adquirits. El ministre va recordar que el mateix text també obliga el Govern a preveure una dotació per al fons de jubilació del ja meritat, cosa que no s'havia fet fins a la data.

No obstant la insistència de l'Executiu i del Grup Parlamentari Demòcrata –que amb les seves esmenes ha variat sensiblement el text original- els funcionaris han mostrat en tot moment el seu desacord amb aquesta llei, fins el punt que dijous, coincidint amb el debat, els treballadors de la duana van celebrar una jornada de vaga. També els docents de l'escola andorrana van fer una aturada d'una hora la setmana passada per exterioritzar la seva protesta i tenen sobre la taula la iniciativa de repetir-la però amb major durada de temps, una decisió que haurà d'adoptar l'assemblea de professors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT