PUBLICITAT

L'ADSL s'apaga

  • Andorra es converteix en el primer país que desconnecta de manera global la línia de coure
  • S'atendrà cas per cas les vora 300 connexions, de particulars o empreses, que encara hi ha en actiu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'estand d'Andorra Telecom amb el compte enrere per l'apagada de l'ADSL, la setmana passada a la Fira. Foto: TONY LARA

Dissabte, 1 de novembre del 2014. Ja ha finalitzat el compte enrere. Andorra Telecom ha procedit a apagar la xarxa de connexió analògica ADSL, després de més d'una dècada estant operativa. Ara tot el país es connecta a internet mitjançant fibra òptica. D'aquesta manera, el Principat s'ha convertit en el primer país del món que desconnecta de manera global tota la xarxa d'ADSL. Un nou rècord que se suma al del 2012, quan Andorra va aconseguir ser el primer país del món amb desplegament de fibra òptica al 100% del territori.

Fa set anys que es va iniciar aquest projecte, i un cop vistos el resultats, «creiem que ha estat una decisió encertada», exposen des d'Andorra Telecom. «La inversió ha estat molt important però també volíem ser pioners en aquest àmbit, per donar una avantatge competitiva a Andorra», afegeixen.

De fet, aquesta és la tendència que estan seguint tots els operadors de països veïns, que a la vegada es limiten a seguir el que dicta l'Agenda Digital Europea, un ambiciós pla fet públic fa quatre anys per la UE que dicta diverses fites a assolir abans del 2020. Una d'elles és que la penetració de la fibra òptica sigui del 50%. Actualment la xifra a la Unió Europea és del 2%.

Andorra, per tant, ja està un pas per endavant en aquest sentit. Està al 100% de penetració, i des d'avui no hi ha cap altre opció per navegar per internet des de la llar o per mirar canals de televisió que la fibra.

El procés de passar de l'ADSL a la fibra òptica feia els primers passos l'any 2009, quan es va començar a instal·lar el segon sistema de connexió a les llars del país. Llavors hi havia 20.533 xarxes d'ADSL donades d'alta. Tres anys més tard, el desplegament de la fibra arribava al 100%. Va ser llavors, el 2012, quan el projecte d'apagada de l'ADSL va començar a gestar-se, ja que mantenir les dues plataformes suposava un «alt cost» per a Andorra Telecom. A principis del 2013 les línies d'ADSL ja havien baixat fins les 5.058.

I poc a poc, també gràcies a diverses campanyes informatives, s'ha assolit l'apagada. Tot i que l'èxit no ha estat definitiu. Segons les darreres dades de la parapública (de principis de setmana), encara hi ha unes 300 línies d'ADSL que no han fet la migració cap a la fibra òptica, de les quals un centenar són empreses i la resta particulars. A partir d'ara s'actuarà «cas per cas»

Aquí hi ha dos tipus d'usuaris, planteja Andorra Telecom. En primer lloc hi ha les persones «que s'esperen a l'últim moment per fer el tràmit, o que senzillament s'han despistat». Bona part d'aquestes són les que les darreres setmanes han acudit a les instal·lacions de la parapública i han permès passar de les 700 persones amb ADSL del setembre, a les prop de 300 actuals.

Però després hi ha aquells edificis o urbanitzacions que han de fer una inversió important per habilitar les instal·lacions perquè arribi la fibra òptica. De moment els ocupants d'aquests immobles no en poden gaudir. Cal fer una inversió «vertical» de fibra, és a dir, distribuir la fibra a cada planta de l'edifici per a que Andorra Telecom la faci entrar gratuïtament a l'habitatge. I en casos d'urbanitzacions privades, cal habilitar canalitzacions per poder fer arribar la fibra als xalets o edificis. Seria la mateixa problemàtica que amb l'electricitat o l'aigua.

Totes aquestes persones que encara no han fet el pas ja no podran connectar-se a internet a partir d'ara. És a dir, el seu mòdem ADSL no serà capaç d'establir connexió amb la central.

Pel que fa al procés que seguirà Andorra Telecom per procedir a l'apagada (que es farà de manera definitiva aquest dilluns a primera hora del matí), serà tan senzill com «apagar literalment els servidors i la central que s'ocupava fins ara de donar servei als clients». És a dir, no caldrà fer cap obra, «senzillament es desmuntaran els servidors informàtics pertinents».

La gent, satisfeta / L'empresa de telecomunicacions assegura que en general, i durant aquests dos anys que ha durat el procés, «la gent ha reaccionat molt bé». A més, el client «està molt més satisfet amb la velocitat de connexió i els GBs inclosos» a la fibra. En aquest sentit, a principis d'aquest any es va fer probablement el pas més definitori per fer migrar la població de l'ADSL a la fibra: es va posar fi al límit de descàrrega. Fins llavors, quan l'usuari es passava de la tarifa fixada, pagava per cada Mega utilitzat. Ara ja no i es funciona per tarifa plana.

Un cop finalitzada aquesta etapa, el següent pas de la parapública és començar campanyes perquè la gent que encara disposa d'una telefonia sobre coure comenci a passar-les a la fibra òptica, «per poder desconnectar així les centrals de coure, que ja són velles i representen un cost important». Per altra banda, també es prendran accions per millorar la fibra òptica. El repte és oferir 1Gbps a totes les llars abans del 2020. Ara només algunes empreses gaudeixen d'aquesta velocitat. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT