PUBLICITAT

El SAAS alerta que si no s'inverteix més l'hospital quedarà obsolet

  • Pel 2015 s'ha pressupostat l'actualització del TAC, millores als quiròfans i una incubadora de transport
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una habitació de l'hospital. Foto: TONY LARA

«Si en els propers anys no es corregeix la tendència actual accelerant el ritme inversor, el SAAS es veurà abocat a una situació que requerirà fortes inversions per compensar aquest dèficit acumulat». Aquesta és l'alerta que fa es Servei Andorrà d'Atenció Sanitària al Govern a la seva memòria de pressupost pel 2015.

La direcció recorda que s'està complint amb les directrius del Govern, que és realitzar «només inversions de reposició, a excepció feta dels projectes estratègics». Però també avisa que aquesta situació no es pot eternitzar. «El SAAS s'està descapitalitzant donat que el muntant de les inversions des de fa forces anys és inferior al recomanat pels estàndards internacionals per a les institucions sanitàries».

Aquests estàndards internacionals parteixen del ràtio inversió dividit entre despeses. Per a l'any 2015, i tenint en compte que s'ha fet un esforç en aquest sentit, el percentatge és del 3,94%. Les recomanacions internacionals parlen d'un percentatge per sobre del 5% si no es vol evitar la descapitalització dels sistemes sanitaris. En anys anteriors aquest percentatge encara era inferior: el 2,65% aquest 2014, el 2,46% el 2013 i l'1,95% el 2012.

D'altra banda, informa el SAAS a la seva memòria, la descapitalització soferta entre el 2011 i el 2015 és de l'11%. I «si agaféssim l'horitzó temporal superior aquesta desviació encara seria pitjor», afegeix.

La situació ha de canviar. «En l'entorn sanitari l'evolució tecnològica creix a un ritme vertiginós i la obsolescència dels equipaments electromèdics és molt superior a la dels equipaments d'altres sectors. És molt fàcil quedar-se enrere si no es té la suficient capacitat inversora, en detriment de la tant preuada qualitat assistencial».

Més inversió el 2015 / Amb tot, però, i malgrat no ser suficient al parer del SAAS, aquest 2015 s'ha fet un esforç en aquest sentit. El capítol de despeses per inversió sumen 2,6 milions d'euros, xifra que representa un 82,8% d'increment respecte al 2014. Ara bé, bona part de la culpa d'aquest augment la té la implantació del projecte d'Història Clínica Digital d'Andorra (gairebé mig milió d'euros), considerat «de vital importància pel desplegament gradual del Model Andorrà d'Atenció Sanitària (MAAS). Un projecte que ha de permetre un important estalvi econòmic (evita duplicitat de proves i visites) i «posarà a l'abast dels professionals informació en temps real de dades clíniques que elevaran la qualitat de l'assistència».

Per a l'aplicació de la Història Clínica Digital, cara el 2015 estan previstes inversions molt tècniques relacionades amb la informàtica. També hi ha previst un increment de 74.781 euros respecte al 2014 en el capítol de despeses de personal, per fer front a la implementació d'aquest projecte estratègic. En general, però, el capítol de despeses de personal, que s'eleva fins als 36,2 milions d'euros per a l'any vinent, és només lleugerament superior al d'aquest any. Concretament està un 0,49% per sobre. El SAAS segueix les directrius marcades pel Govern de no cobrir les places vacants.

Incubadores, una de transport / Anant ara més concretament a les inversions de reposició previstes pel 2015, destaca l'actualització del TAC (s'hi destinen 300.000 euros), que per manca de pressupost suficient no ha pogut ser efectuada durant aquest 2014. El SAAS també destaca la renovació de les torres quirúrgiques (110.000 euros), i la renovació de les quatre taules de quiròfan del Bloc Operatori (116.000 euros), així com el projecte de la Central de monitorització (125.000 euros). Totes aquestes inversions estan pensades per ser dutes a terme mitjançant l'aprovació de plurianuals que s'abastin fins l'exercici del 2017.

També viurà una renovació important el servei de neonatologia. S'ha previst renovar les incubadores entre el 2015 i el 2016 (24.000 euros per a l'any vinent). A més, hi ha pressupost, concretament 72.000 euros, per a adquirir una incubadora de transport. Una incubadora que van trobar a faltar a principis d'any els pares de la nena prematura que es va veure afectada per una perforació a l'intestí prim, i que finalment va perdre la vida.

D'altres partides destacades són per adquirir un aparell d'ecografia portàtil (30.000 euros), sofàs automàtics per a la diàlisi (18.000 euros) o 10.000 euros en material per a videoconferències. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT