PUBLICITAT

El Govern prorroga el concurs d'idees de la nova seu judicial

  • L'executiu es partidari que la redacció del projecte estigui enllestit a finals de desembre
  • Les obres de les instal·lacions podrien començar durant l'any 2015 i acabar d'aquí a tres anys
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El futur Palau de la Justícia estarà situat a la zona del Prat del Rull on actualement es troba l'aparcament de Tobira a la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: CONSELL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

El Govern va decidir prorrogar fins el 7 de desembre l'actual termini per a la presentació d'ofertes al concurs d'idees per redactar el projecte de la nova seu de la Justícia, a petició del Col··legi d'Arquitectes. El Govern ja havia allargat la data límit del 17 de novembre fins a primers del mes següent amb l'objectiu de poder adjudicar el projecte abans que acabi aquest exercici pressupostari del 2014. La proposta de l'entitat era perllongar-ho fins al mes de gener. El Col·legi va fer la demanda atenen que es tracta d'un concurs d'una elevada dificultat tècnica per a un edifici de grans dimensions «i alhora coincideix en el temps amb l'elaboració de propostes per a un altre important projecte d'idees com ara la reforma i ampliació de l'edifici d'Andorra Telecom de l'avinguda Meritxell», va assenyalar el degà del Col·legi, Víctor Blasi.

En concret, els professionals reclamen canvis en les condicions del ple de bases per tal que els concursos públics siguin el màxim d'equitatius possible i es tinguin en compte totes les idees per evitar que no es repeteixen casos com el de l'escola de Canillo que «va provoca que la millor idea valorada no pogués realitzar-se».

LA NOVA SEU/ El futur Palau de la Justícia estarà situat a la zona del Prat del Rull de la capital, concretament a la Baixada del Molí, número 2, a l'actual aparcament de Tobira. Té un pressupost de 22 milions d'euros i ocupa una parcel·la d'aproximadament uns 2.600 metres quadrats. La licitació de la urbanització dels terrenys s'emmarca en el conveni de col·laboració entre el Consell General, l'executiu i el comú d'Andorra la Vella, el qual preveu que l'administració general es faci càrrec dels vials adjacents a la parcel·la cedida pel comú.

Una vegada s'aprovi el projecte definitiu i sinó hi ha cap imprevist «les obres podrien començar durant el proper any i estar enllestides el 2017», segons va explicar el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. La superfície dels terrenys, 14.000 metres quadrats, quedarà totalment urbanitzada amb l'execució dels vials en tot el seu perímetre. Casadevall va indicar que les actuals dependències judicials que daten de 1993 «mai van reunir les condicions per la qual cosa la nova Seu és, ara per ara, una necessitat». Els arquitectes seran els encarregats del disseny exterior d'un edifici que es pretén sigui el més funcional possible.

CARACTERÍSTIQUES/ El plec de bases actual preveu que les noves instal·lacions judicials disposin de 10 sales de vista i 14 batllies a banda de 4 cel·les separades al subsòl que estaran connectades amb les sales d'audiència. Les dues plantes del soterrani contemplen la construcció que, a més d'aparcament i dels circuits corresponents, comptarà amb espais destinats a l'àrea de medecina legal i forense amb sales de neveres i autòpsies, entre d'altres, i un àrea de detinguts on hi hauran cel·les col·lectives i individuals, entre elles una de menors, locutoris, sales de policia i de descans i zona pera exploracions mèdiques i reconeixement visual, vestidors i sala d'espera de testimonis,etc. De tot aquest espai destaquen els 140 metres quadrats destinats als arxius de paper.

A la planta baixa s'ubicarà el registre civil que ocuparà 200 metres quadrats. Tindrà un accés independent des de la via pública i no tindrà connexió amb la resta de l'edifici. Cal destacar en aquesta zona, els despatxos per a advocats i procuradors i el servei de nuncis, a més de la Batllia de guàrdia amb dependències per al batlle, fiscal i oficial. Tant el registre com el servei d'informació hi seran en un lloc preferent.

Les plantes superiors tindran les mateixes dimensions que la baixa i a partir de la segona l'edificació es podrà distribuir en un sol bloc o en diversos. En les mateixes es preveuen els serveis higiènics i les circulacions diferenciades entre el personal intern, les persones detingudes i les visitants. En concret, s'hi podran trobar l'espai del propi Consell Superior de la Justícia representat, entre d'altres, per les sales destinades als seus alts càrrecs i al personal d'administració. També es podran localitzar la Fiscalia, el Tribunal de Corts i el Tribunal Superior de Justícia. La zona es completarà amb dos espais per a tribunals amb sales de judicis incloses. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT