PUBLICITAT

Els funcionaris portaran el pla de pensions al Tribunal Constitucional

  • Els representants sindicals dels treballadors de l'Administració anuncien més accions legals si s'aplica
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gabriel Ubach i Joan Torra, entreguen les més de 1.200 firmes dels funcionaris a la representació del Copríncep francès, a Andorra la Vella, ahir Foto: ÀLEX LARA

La Plataforma Sindical del Funcionariat va entregar ahir al matí més de 1.200 firmes als Coprínceps per demanar-los que no rubriquin la Llei qualificada del Pla de pensions de la funció pública que la majoria parlamentària de DA va aprovar dijous passat. El portaveu de la Plataforma i secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), Gabriel Ubach, va manifestar el rebuig dels treballadors de l'Administració argumentant que «el Govern ha tirat endavant el seu projecte sense tenir en compte la nostra opinió, tot i que en un principi digués que ens escoltaria», i va afegir que «no ho ha fet i estem convençuts que després de presentar-nos un projecte inviable, ha fet el que volia fer des de bon principi». Ubach va insistir en que «a dia d'avui encara no sabem quina pensió cobrarem perquè la formula per calcular-la no l'entenen ni ells», va dir referint-se al Govern. I va afegir que «tampoc sabem què passarà amb els 280 milions que haurien de proveir els fons de jubilació com recull la Llei de la Funció Pública, i que de moment no hi són».

Ubach es va mostrar poc confiat en la voluntat expressada pel ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, i pel president de la Comissió legislativa de Finances del Consell General, Martí Salvans, que van explicar que el Govern rescataria el fons de pensió del funcionariat –pel que fa als compromisos contrets fins ara– en 20 anys, fent-hi aportacions anuals d'entre 14 i 15 milions d'euros. A la qual cosa, el portaveu de la Plataforma Sindical, Joan Torra, va matisar que «segons tenim entès, en els pressupostos de l'any que ve només hi destinaran cinc milions i no 15 com s'havia dit». Més enllà del descontentament «tant en el fons com en la forma» de la negociació entre el Govern i els seus treballadors, i del rebuig per l'aprovació del pla de pensions que Ubach va titllar «d'injust i poc equitatiu», els funcionaris també van reiterar que el text que han de rubricar els Coprínceps «conté indicis clars d'inconstitucionalitat perquè és retroactiu en quant elimina drets adquirits anteriorment per les persones».

recurs al tc /Ubach va explicar que «la nostra Constitució prohibeix expressament que les lleis puguin limitar els drets adquirits per les persones anteriorment a la seva promulgació, per més que el senyor Cinca digui que no són drets sinó expectatives de dret les que tenim». I va afegir que el proper pas «és presentar un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional». Ubach va argumentar que «esperem que el Partit Socialista i Social Democràcia i Progrés perquè ens donin suport en aquesta iniciativa».

El portaveu sindical va afegir que tots dos partits presentaran recurs al Tribunal Constitucional (TC), ja «que s'hi han compromès». No obstant això, Ubach també va apuntar la possibilitat de fer-ho des de la Plataforma, cosa que va reconèixer potser només serà possible fer quan la llei s'apliqui i vulneri els drets adquirits d'un funcionari. I va reiterar que «no pot ser que la llei ens canviï les condicions de treball que se'ns va prometre el dia que se'ns va contractar», matisant que «de la mateixa manera que no puc canviar un contracte de treball a un treballador, per retallar-li el sou o l'horari quan em vingui de gust, l'Administració tampoc no pot fer el mateix amb nosaltres».

Ubach va reiterar que també estudien portar la Llei a la Justícia pel fet que la Sindicatura l'admetés a tràmit sense l'informe de la comissió consultiva. Els sindicats de la funció pública volen arribar fins a les últimes conseqüències per evitar que s'apliqui la reforma dels complements de jubilació dels funcionaris que entrarà en vigor als sis mesos de la publicació al BOPA. Ubach va lamentar que «s'ha trencat l'equilibri que hi havia entre la classe política i el funcionariat i que ara comença una nova etapa, en què portarem la nostra posició fins a les últimes conseqüències». I va anunciar que «estem estudiant entre els diferents sindicats, la Plataforma de Funcionaris i els seus advocats quines accions judicials més podem presentar». Per últim, va fer una crida als funcionaris de cara a les pròximes eleccions legislatives perquè «la gent sàpiga fer anar la calculadora», va dir.

dret de vaga / En quant al dret de vaga Ubach va recordar que fa sis anys «el Partit Liberal, del qual Toni Martí era president ens va proposar una llei de vaga que vam refusar perquè no donava cap garantia als treballadors». I es va referir al projecte de llei presentat la setmana passada com un text similar i incomplet que no ajuda els treballadors a defensar els drets laborals, sinó tot al contrari. Ubach va recordar que el text introdueix la figura del delegat d'empresa i ignora la de delegat sindical. I va subratllar que fa imprescindible l'acord de l'empresa a l'hora de convocar una vaga, cosa que va en contra del dret sindical. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT