PUBLICITAT

Els diabètics estrenen el MAAS amb una prova pilot d'un any de durada

  • Els pacients pagaran només el 10% dels costos i els metges participants rebran incentius econòmics
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Casals i Rodríguez contemplen la presentació de la prova pilot, acompanyats de Nerin. Foto: ÀLEX LARA

Per fi, després d'anys de presentacions, d'anuncis i d'explicacions, el nou Model Andorrà d'Atenció Sanitària (MAAS), es comença a materialitzar i a posar en funcionament. Serà mitjançant una prova pilot d'un any de durada (comença aquest 1 de desembre), on hi poden participar les aproximadament 500 persones amb diabetis tipus 2 (la menys greu, sense ser insulinodependents), que es calcula que hi ha al Principat.

La prova pilot garanteix beneficis per a tothom, pacients i professionals de la salut, amb l'objectiu que sigui el màxim de participativa i pugui servir per avaluar com funciona la introducció del MAAS. En paraules més planeres, «per veure el que va bé, i el que no va», va exposar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.

Els primers beneficiaris, els pacients, gaudiran d'una atenció «coordinada i eficient», tal i com va assegurar la coordinadora d'aquesta prova pilot, Anna Nerín. A més, pagaran menys ja que s'hi inclou el règim del tercer pagador. És a dir, abonaran només el 10% dels costos de tota l'atenció rebuda (siguin visites, siguin proves mèdiques). El 90% restant l'aportarà la CASS.

Pel que fa als professionals, i ara centrant-nos en els metges de capçalera, ells seran els qui introduiran el pacient al programa i es convertiran, des de llavors, en els seus metges referents. Podran començar a treballar amb el projecte d'Història Clínica Digital (compartida), aprendran a treballar en equip i, possiblement el més important, rebran incentius econòmics. Uns de fixes, que assumirà el Ministeri de Salut, i que seran de cinc euros per acte amb un màxim de 25 euros per pacient l'any. I uns de variables, assumits per la CASS, que partiran d'una avaluació al professional un cop finalitzada la prova pilot. En qualsevol cas, no podran superar els 75 euros per pacient l'any.

Amb tot, el director de Salut i Benestar, Josep Casals, va voler deixar clar que aquests incentius econòmics (tant per al pacient com per al prestador), són exclusius de la prova pilot i no s'estendran un cop el MASS sigui d'aplicació generalitzada.

EL FUNCIONAMENT DEL PLA / Nerín va ser l'encarregada d'exposar com funcionarà l'adhesió i el desenvolupament d'aquesta prova pilot. S'hi podran acollir tots els andorrans o residents cotitzants a la CASS de més de 18 anys, sense cap complicació crònica i que hagin estat diagnosticats amb diabetis mellitus 2. Un cop hi entrin, el pacient estarà tractat principalment per un metge de capçalera i per una infermera gestora. De moment la prova pilot comptarà amb dues d'aquestes infermeres, amb l'opció d'ampliar-les a quatre. També hi participaran treballadors socials i familiars.

Pel que fa al paper de la infermera gestora, serà qui controlarà tota l'atenció al pacient, des dels Centres d'Atenció Primària, però desplaçant-se a la consulta mèdica si és necessari. I estarà disponible per a professionals i pacients durant tot el dia en jornades laborables.

El pacient estarà sotmès a cinc actes mèdics, dels quals tres seran obligatoris (tres visites al seu metge referent) i dos d'opcionals, en funció de com evoluciona. També haurà d'assistir a sessions grupals educacionals per aprendre a conviure amb la malaltia.

En paral·lel, serà sotmès a quatre proves per determinar l'abast i evolució de la malaltia, les quals també entraran dins el model del tercer pagador (només abonaran el 10% dels costos). Serà un electrocardiograma, una analítica completa, una visita a l'odontòleg i una a l'oftalmòleg. I segons ho consideri el metge, també podrà ser derivat a un podòleg, a un dietista i a un psicòleg.

Per controlar tot aquest procés mèdic el pacient comparà amb el carnet de diabètic, que és on tots els professionals que intervinguin hauran d'apuntar la seva tasca. També serà l'eina per entrar a la Història Clínica Compartida del pacient. En paral·lel, el pacient tindrà una sèrie de tiquets per anar gastant a mesura que vagi seguint tots els processos.

Nerín va explicar que aquesta prova pilot estarà coordinada per un comitè estratègic de suport i per un comitè operatiu. S'encarregaran de vetllar pel correcte funcionament de la prova i actuarà en cas d'incidències.

Finalment, i en relació a un possible estalvi econòmic (partint sobretot de la racionalització de les proves i del consum farmacèutic), ahir cap dels presents es va aventurar a donar una xifra al respecte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT