PUBLICITAT

NI EL VENT POT AMB ELLS

  • La FAM torna a superar amb nota la batalla del temps, però es complica ser seu al 2016
IVAN MOURE
LA MASSANA

El vent va atraure tota l'atenció de la Font Blanca 2015 durant aquest cap de setmana passat, però no va aconseguir ser protagonista. La Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) va guanyar-li la batalla en una de les edicions més complicades de la història de la cita andorrana a nivell meteorològic, però una vegada més va demostrar estar a l'altura de les circumstàncies i, segons va assegurar el vicepresident de la Federació Internacional (ISMF), Lluís López, «s'ha superat la prova amb nota».

S'anunciaven ràfegues de més de 40 quilòmetres per hora dissabte a Arcalis, on es feia la individual, i de 60 per ahir a Arinsal, terreny per a la Vertical. La presència del vent va ser encara més suau del que s'esperava en la individual i molt més adversa en la vertical, però ni així va poder amb l'entitat que presideix Jaume Esteve.

És per això que López va recordar: «La FAM s'ha guanyat el prestigi que té gràcies al treball que fa en dies com aquest». Perquè en els últims anys, com per exemple l'any passat en l'Europeu, el mal temps ha estat sempre amenaçant, tot i que en forma de precipitacions. «El problema és que la neu està seca i amb vent es mou i esborra la traça en dos minuts. per tant la teva feina no serveix de res. Amb les mateixes previsions i neu dura no hauria passat res. Son petits factors fonamentals però al final hem sobreviscut; crec que hem estat a l'altura», va assenyalar Carlo Ferrari, director tècnic de la FAM i dissenyador dels recorreguts.

Divendres a la nit era tot un caos. Estava tot perfectament organitzat, però l'amenaça de vent va obligar a desmuntar-ho tot. «Havíem d'organitzar una cosa que triga tres dies en només una hora.Si fallava alguna cosa et quedes en pilotes amb arbitres, la premsa, el públic i 300 corredors que t'estan mirant», recorda Ferrari.

Tant risc és evident que va deixar alguna esquerda en la prova reina, la individual, però d'importància relativa i amb una explicació coherent al darrere. Divendres a la nit s'havia anunciat que el recorregut original seria de 1.300 metres perquè s'havia suprimit del traçat la primera ascensió –per motius de risc– però dissabte, com el vent no era tan agressiu, es va acabar fent i per tant es va augmentar el desnivell en 200 metres. «Alguns equips es van queixar perquè els corredors van menjar calculant per 1.300 metres, no per 1.500». Amb tot, la ISMF entén situacions com aquestes: «En aquestes circumstàncies s'han de prendre decisions sobre la marxa fins tres hores abans de la cursa. La muntanya canvia en poques hores. Però la FAM se n'ha ensurtit. Ha estat tot un èxit», va reiterar López.

Dit èxit, però, no garanteix que la Font Blanca torni a estar en el calendari de la Copa del Món 2016. Andorra ja ha presentat candidatura, però des de fa un any passat l'esquí de muntanya està reconegut com un esport olímpic i per primera vegada tindrà rivals. «Els barems olímpics no són problema per a Andorra. Tenen tot el que la ISMF exigeix a nivell internacional però, sincerament, cada vegada es mes difícil entrar en el calendari. Hi haurà una prova als Pirineus segur i si algú té possibilitats és la FAM, però ara tindrà dos rivals potents com Espanya i França», va admetre López.

Ferrari sap que La Molina vol acollir una cursa vertical i un esprint i del país veí del sud no sé res. «Amb tot hi ha llocs molt prestigiosos que entren en la Copa del Món cada 4 o 5 anys», va indicar per prosseguir: «Molts diuen que la Font Blanca és la millor cursa del circuit però també és lègic que hi hagi una rotació».

La Copa del Món engloba cinc proves que acostumen a repartir-se els països nòrdics, Amèrica del nord, els Alps i els Pirineus. Ser seu està complicat. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT