PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ONCA ofereix el concert ‘Els solistes del segle XXI’

L’escenari serà a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes

Per EL PERIÒDIC

Sara Cubarsie, solista de violí i guanyadora del concurs ‘El Primer Palau 2013’.
Sara Cubarsie, solista de violí i guanyadora del concurs ‘El Primer Palau 2013’. | TONI VILLAVERDE
L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) estrena una nova producció, ‘Els solistes del segle XXI’. El concert, organitzat pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, que són els patrons de la Fundació ONCA, tindrà lloc a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, el dissabte 21 de febrer, a les 20.15 hores.

Dirigit per Gerard Claret, el recital comptarà amb la presència de Sara Cubarsi, solista de violí i guanyadora del concurs ‘El Primer Palau 2013’, i d’Antonio García Jorge, solista de saxòfon i guanyador del ‘Sax Fest 2014’. La producció es podrà escoltar en el segon concert de l’onzè Cicle ONCA al Palau, el dijous 26 de febrer, a les 20 hores, amb una obra de Bernat Vivancos.

En paraules del director artístic de la Fundació ONCA, Gerard Claret, la voluntat de l’orquestra «ha estat sempre la de ser una plataforma activa per als joves intèrprets». En aquesta ocasió, es presentaran davant del públic andorrà «dos llorejats en prestigiosos concursos». El programa, ha afegit Claret, «se centrarà en un repertori del segle XX amb dos solistes del segle XXI». L’’Adagi per a cordes op. 11’ de Samuel Barber «farà d’enllaç entre les obres per a solistes de compositors reconeguts i consecutius en el temps, com són el rus Aleksandr Glazunov i el ‘Concert per a saxòfon alt en mi bemoll major, op. 109’, i el nord-americà i minimalista Philip Glass i el ‘Concert número 2 per a violí’, ‘The American Four Seasons’».

El concert continuarà amb l’obra ‘Adagio per a cordes op. 11’ del nord-americà Samuel Barber, un compositor molt famós per aquesta sola obra, que de fet ha fet ombra a la resta de la seva producció. És una composició que ha estat emprada en bandes sonores i anuncis, i que va néixer el 1936 com a moviment lent del ‘Quartet per a cordes op. 11’. Després de l’èxit obtingut amb la seva estrena, Barber el va orquestrar en un moviment musical individual que va ser estrenat el 1938 per la Filharmònica de Nova York.

El concert finalitzarà amb Philip Glass, pare del minimalisme, i el seu ‘Concert per a violí número 2’, ‘The American Four Seasons’, estrenat el 2009. Va ser un encàrrec de Robert McDuffie, violinista amic del compositor, amb la idea de crear una obra en contrapunt a ‘Les quatre estacions’ de Vivaldi. L’autor va escriure l’obra en quatre moviments sense atribuir-li cap estació de l’any.

En el concert del Petit Palau, l’ONCA presentarà l’obra ‘La ciutat dels àngels’ de Bernat Vivancos, compositor convidat al Palau durant la temporada 2015. L’obra va ser escrita el 2001 i és una de les primeres partitures en les quals Vivancos experimenta en diferents parcel·les, com les estructures de timbre, el treball harmònic del so i la modalitat, elements que el caracteritzen.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT