PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Presentat el llibre de Gascón sobre l’assalt a la Seu d’Urgell

L'obra se situa un moment clau del Comtat d’Urgell, a l'Edat Mitjana

Per EL PERIÒDIC

L'autor del llibre sobre el saqueig que va patir la Seu d’Urgell.
L'autor del llibre sobre el saqueig que va patir la Seu d’Urgell. | EL PERIÒDIC
L’assalt que va patir la Seu d’Urgell al final del segle XII, i que va deixar la ciutat totalment arrasada, centra el nou llibre de Carles Gascón, ‘La catedral saquejada’, que l’autor va presentar ahir a a la tarda a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

En una entrevista a RàdioSeu, l’historiador urgellenc va explicar aquesta setmana  que l’obra se situa un moment clau del Comtat d’Urgell a l’Edat Mitjana, en què l’estabilitat de la institució es va veure sacsejada pels atacs del comte de Foix, que finalment, cap al 1196, va saquejar la catedral i va ordenar incendiar totes les cases de la Seu.

Aquest atac tenia com a rerefons l’afany del comte Ramon Roger de Foix per expandir el seu control al sud. Un conflicte que va derivar més endavant, el 1278, en la signatura dels Pariatges. Gascón defineix aquella època com una «veritable guerra dels cent anys pirinenca que capgira tota la realitat política del territori».

Per a la Seu, el saqueig també va comportar que la ciutat fos fortificada, una mesura que no s’havia pres fins llavors en considerar que no seria atacada pel respecte religiós que despertava. La imatge del comte de Foix en cercles catòlics va quedar molt qüestionada per aquest atac.

Història èpica / L’estil de l’autor, volgudament allunyat de l’erudició, permet al lector endinsar-se en els fets narrats i comprendre’n l’abast. L’estructura de l’obra en capítols curts i amb títols suggeridors l’apropa al format de novel·la èpica, però sense oblidar que es reviuen uns episodis reals. El llibre conté prop de 300 notes, mapes de l’evolució del comtat d’Urgell i el vescomtat de Castellbò, arbres genealògics i una taula cronològica final que, a manera de resum, pot servir també de guia de lectura per introduir-se em aquesta apartat de la història.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT