PUBLICITAT

Un esmorzar distès per repassar els 15 dies de la campanya

Els quatre candidats repassen relaxats els moments més intensos d’aquests quinze dies

Pintat, Martí, Naudi i López conversen sobre política i la campanya en l’esmorzar d’EL PERIÒDIC al Bon Dia cafè.
Pintat, Martí, Naudi i López conversen sobre política i la campanya en l’esmorzar d’EL PERIÒDIC al Bon Dia cafè. | Tony Lara
El PERIÒDIC D’ANDORRA va voler proporcionar ahir un moment distès als candidats després de l’esgotadora campanya electorals. Va convocar els líders dels quatre partits a un esmorzar al bar-cafè Bon Dia, espai que van aprofitar per recordar moments dels debats i també per expressar opinions en confiança que en un altres llocs no farien. Van parlar d’anècdotes, de les entrevistes, del tractament dels mitjans de comunicació, i de la preocupació perquè hi hagi una abstenció massa elevada pel que s’acostuma a Andorra.

Pere López, candidat de Junts, va deixar anar al candidat de DA, Toni Martí, que té una «obsessió per parlar de Bartumeu». Martí, quan va sorgir la possibilitat del vot electrònic, es va referir a que hi ha «votants de Londres, Alemanya i Nova Zelanda». En un moment de l’esmorzar López no s’hi va poder estar d’ensenyar un acudit al seu mòbil de Martí i Jordi Cinca vestits de toreros. El cap de Govern en funcions s’ho va prendre amb humor.

El candidat liberal, Josep Pintat, va explicar que passaria el dia de descans a casa amb la família, però tot i això no pensava fer un descans complert perquè com va dir, «em passaré pel despatx, que fa 15 dies que el tinc oblidat». Pintat va admetre que ha estat una campanya que s’ha fet llarga perquè abans hi ha hagut «la precampanya, la confecció de les llistes; això dura des del mes de desembre. Són quasi dos mesos i escaig. En aquest temps es deixen moltes coses per fer i ara és el moment de tornar a l’activitat normal».

L’excònsol va indicar que les diferències d’aquesta campanya amb les comunals són evidents perquè «a les comunals són 15 dies que només et mous per la parròquia, i ara és la nacional i set parròquies, has de recórrer tot el país i visitar molts col·lectius. És molt diferent, és una altra dimensió».

Toni Martí és va mostrar molt content i una mica cansat. No va parar de llançar missatges als altres candidats, que els van rebre amb simpatia però van respondre. Martí va retrobar una tradició que fa 25 anys que manté i que ha hagut de deixar en campanya. Va anar a casa de la seva mare amb tota la família –dóna, fills, germà i nebots– «a menjar macarrons i carn arrebossada». El candidat de demòcrates va apuntar que «d’aquests últims dies tot ha estat molt interessant, però notava a faltar estar amb la família i recuperar tradicions de fa 25 anys». Martí va reconèixer que estava cansat, sobretot perquè ha hagut de compaginar la feina de cap de Govern en funcionals amb la de candidat. S’ho va prendre amb filosofia: «Com diuen els andorrans, qui no vol pols que no vagi a l’era».

Martí és un veterà. Ha fet moltes campanyes, i considera que aquesta «ha estat exemplar des del punt de vista del comportament de tots els partits. Hi ha hagut una defensa apassionada de les propostes, però amb molt de respecte i educació. No hi ha hagut moments de joc brut, el que representa una mostra de salut democràtica d’Andorra».

Pere López, candidat de PS+Verds+IC, va fer broma sobre la manera que Martí va pronunciar el seu nom en el debat televisiu de divendres. López també va aprofitar la jornada de reflexió amb un dinar familiar en un restaurant d’Encamp, «perquè és l’aniversari de la tieta del meu pare, i fa molts dies que a banda d’enviar-nos WhatsApp no ens veiem». Després de l’àpat López va anar a casa a descansar, amb una bona pel·lícula i una migdiada. Superats aquests bons moments, l’exministre de Finances va anar a la nit a veure el partit del MoraBanc, on probablement es va trobar amb Martí i Víctor Naudi.

Dies intensos / López va dir que no estava cansat per la campanya, que va qualificar d’intensa i com un moment «per explicar als ciutadans el nostre projecte perquè ens puguin diferenciar, i tenim la percepció que hi havia molt votant indecís al principi».

Com els altres candidats, Víctor Naudi (SDP) també va dinar en família. A la tarda, després de descansar, es va passar per la seu del partit abans d’anar al partit de bàsquet del MoraBanc. Naudi va qualificar la campanya de molt intensa, «amb molts actes, reunions i entrevistes; ha estat un no parar, però també és cert que et donen ànims i ajuda a enganyar el cansament». El candidat d’SDP va considerar que havia aconseguit complir els objectius de la campanya tot i que «ho hem fet amb pocs recursos i sense gaire pressupost».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT