PUBLICITAT

Coll de Nargó

Colgeocat reclama protecció jurídica pels jaciments de Nargó

El col·lectiu demana una major acció per part de la justícia

Per EL PERIÒDIC

Mirador del jaciment del Cretaci de Coll de Nargó.
Mirador del jaciment del Cretaci de Coll de Nargó. | RàdioSeu
El Col·legi de Geòlegs de Catalunya ha reclamat «dotar els jaciments paleontològics i geològics d’una figura de protecció jurídica equiparable a la dels jaciments arqueològics». En un manifest, el col·lectiu ha fet referència a l’atac vandàlic al jaciment del Mirador del Cretaci de Coll de Nargó que es va detectar la tarda de dimarts passat, 10 de març.
 
Durant el succés es va malmetre una vintena d’ous que formaven part del niu de dinosaures de l’espai museïtzat, les restes van ser destorçades i escampades per l’espai ubicat a la part inferior del jaciment paleontològic de posta d’ous més important recuperat a Europa d’aquestes característiques, a més d’un dels tres més rellevants del món. Els experts han sol·licitat en el document que els responsables d’aquests fets siguin perseguits per la justícia i han qualificat l’acció com un acte «absolutament inacceptable». D’altra banda, els geòlegs catalans han exigit també millorar els programes que l’Administració destina a la investigació del patrimoni paleontològic, geològic i natural amb el propòsit de que aquests permetin «mesurar regularment l’efectivitat de les polítiques públiques de protecció d’aquests béns a Catalunya».
 
Els Mossos d’Esquadra però, continuen la investigació per localitzar l’autor o autors dels danys al jaciment, que s’estan quantificant. La valoració serviria per fixar una possible responsabilitat civil en cas que siguin detinguts i el cas arribi a judici. Cal recordar que l’espai ja va patir el robatori d’un fòssil d’esquelet el 2013. Els fets els va dur a terme un veí de 60 anys de Coll de Nargó, i tot i el gran destorç cultural i patrimonial que va ocasionar, aquest només va ser condemnat a una multa de 90 euros. Veient aquests antecedents, el col·lectiu reivindica que la justícia castigui als responsables tenint més en compte els danys patrimonials que s’han provocat, i que els jaciments estiguin protegits vers aquests actes jurídicament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT