PUBLICITAT

Targeta sense número

El Govern va anunciar que estaria operativa la passada tardor i molts demandants encara esperen

Els usuaris del carnet de família nombrosa segueixen a l'espera
Els usuaris del carnet de família nombrosa segueixen a l'espera | Tony Lara
Ja fa nou mesos que el Consell de Ministres va iniciar el desplegament legal per a la implantació del carnet de família nombrosa al país. Era el 18 juny de 2014 quan s’assegurava des de l’Executiu que aquesta targeta seria una realitat i estaria operativa a la tardor. El ministre portaveu del Govern, ara en funcions, Jordi Cinca, va afirmar que s’havia aprovat la instauració d’aquest certificat per respondre al desplegament de la Llei de Serveis Socials i Sanitaris, que va ser aprovada pel Consell General, i al compromís contret amb la signatura de la Carta Social Europea que «en l’article 16 precisa tenir cura de les famílies nombroses que han d’assumir uns nivells de despesa superior, i en tot cas de no coartar la possibilitat que ho esdevinguin».

Cinca va exposar aquell dia que els posseïdors del carnet de família nombrosa podran tenir accés a les ajudes i prestacions que oferien les administracions –Cinca va citar l’ajuda a l’habitatge que serà més elevada segons el nombre de fills–, però també descomptes en les matrícules d’estudis a la Universitat d’Andorra, així com descomptes en les factures dels operadors nacionals de telefonia (Andorra Telecom) o energia (FEDA).
 
Sense notícies del carnet/ Doncs de tot això, de moment, res de res. A punt d’encetar la primavera, el carnet de família nombrosa no ha passat de ser un projecte i una intenció que, físicament, encara no ha esdevingut realitat. A més, les empreses citades, excepte a la Universitat d’Andorra, no tenen constància de l’aplicació de cap descompte contractant els seus serveis als que exhibeixin aquest carnet. Posats en contacte amb la Universitat d’Andorra, ens informen que, efectivament, s’aplica un descompte del 50% del preu inicial de la matrícula, però depenent del pla d’estudis que s’esculli. És a dir, un descompte de la meitat del preu sobre les taxes però no aplicable a qualsevol usuari d’aquest carnet. 

A banda dels descomptes en les matrícules a la Universitat es va informar des de Govern al juliol que els posseïdors del carnet de família nombrosa podrien gaudir d’altres prestacions, com ara descomptes a les factures de FEDA i d’Andorra Telecom. Des de la xarxa nacional d’electricitat deixen clar que no fan cap tipus de descompte als que tinguin carnet de família nombrosa, ni tenen previst cap estudi sobre el tema ni el departament comercial  de l’empresa té constància d’oferir aviat promocions dirigides a aquestes famílies. El missatge des de l’empresa nacional de telefonia és similar: «Nosaltres no hem arribat a cap acord a nivell de serveis en aquest sentit, ni tenim previst res ni el tema està sobre la taula per tractar-lo aviat. Si el Govern va anunciar al juliol passat futurs descomptes en les factures d’Andorra Telecom al posseïdors d’aquests carnets, deu haver estat per error».

Des de Govern, pilotes fora i s’aporta una mica més d’ambigüetat a tot plegat: «No ho sé, la veritat. Ara mateix no hi ha previst res ni cap descompte establert per aquest tipus de famílies. No em consta que s’hagi d’aplicar ja, no hi ha res definit ni quins descomptes, ni quan es faran».

Mentrestant, famílies que ja han iniciat tràmits per aconseguir el certificat segueixen sense obtenir resposta. Una mare de tres fills assegurava que «vaig demanar informació per sol·licitar el certificat de família nombrosa fa unes setmanes i espero que m’avisin per donar-me el carnet. Em van dir que els tràmits haurien de ser àgils, però encara no sé res. Molt àgil no està sent, la veritat.»
Aquest, no és un cas aïllat, un pare assegura no tenir «cap constància que els carnets ja circulin ni que estiguin al carrer. Jo mateix vaig omplir el dossier  al Servei de Tràmits de Govern, perquè així m’ho van indicar des del Ministeri de Benestar, i encara ni m’han respòs, ni m’han donat llum verda a la meva petició, ni tampoc sé si me l’han denegat. Per tant, com tampoc he vist cap carnet físic a ningú, dedueixo que des de Govern encara no els han posat en circulació». Un altre cas consultat és el d’una mare que vol tornar a estudiar: «Vaig anar fa com dos mesos a Tràmits de Govern a fer la sol·licitud del carnet de família nombrosa, ja que sóc mare de tres fills. Em van comunicar que m’avisarien quan tinguessin la resolució i el meu carnet. Encara espero...». La resolució de tots aquests casos segueixen en stand by fins que el Govern decideixi reactivar el tema i tancar els acords amb les empreses col·laboradores que va anunciar al juliol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT