PUBLICITAT

Escaldes liquida l’exercici 2014 amb un superàvit de 600.000€

L’oposició denuncia falta de transparència en les inversions

Sessió del Comú d'Escaldes-Engordany
Sessió del Comú d'Escaldes-Engordany | ANA/M.T.
El Comú d’Escaldes–Engordany va aprovar la resolució dels comptes de l’exercici 2014 i va anunciar un superàvit pressupostari de 600.000 euros, resultant d’uns ingressos de 21 milions i unes despeses de 20,4 milions. La corporació escaldenca va poder liquidar un 5% més dels ingressos corrents previstos, quasi un milió d’euros, «motivats per un major nombre i volum de transaccions, per la modificació de la llei del IGI, per  l’augment de l’ITP i, també, per l’aportació dels aparcaments», segons va explicar Núria Gómez, consellera de Finances. 
Gómez també va afirmar que s’havia destinat un 7% menys de les despeses pactades, uns 1.200.000 euros, i que aquesta part estalviada prové de les despeses de personal, béns corrents i serveis. El comú va exhibir també una reducció del deute del 10% respecte al tancament dels comptes del 2013, és a dir d’uns 2,8 milions d’euros, que suposa que la corporació hagi amortitzat 8,6 milions d’euros en quatre anys. La consellera de finances, a més, va situar «l’endeutament efectiu en 26,6 milions, xifra  que suposa un 67% del sostre màxim d’endeutament legal. 
Els consellers de la minoria, Cèlia Vendrell i Aleix Mañosas, van criticar  el que segons ells era una «manca de previsió i planificació» en l’apartat de les inversions i van reclamar que la contenció de la despesa de personal no vagi en detriment d’un bon servei per als ciutadans. A més, la gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser el gran cavall de batalla. L’oposició va tornar a demanar informació sobre la comissió de gestió del territori natural, concretament sobre els comptes del 2013 i el 2014 i el pressupost del 2015 on Mañosas va apuntar que «no ens han fet partíceps de l’el·laboració del projecte ni de la seva execució».

En el tancament de l’any passat queda reflectit un resultat negatiu de 30.000 euros que, segons va exposar la cònsol major, Trini Marín, correspon a unes obres al centre d’acollida de la Vall que es van sufragar amb una aportació extraordinària de 5.000 euros de cada Comú, tancant així en equilibri la liquidació. A més, en el pressupost d’aquest any, la minoria va observar una diferència entre ingressos i despeses de 57.000 euros que la majoria va explicar com a salari de la directora de la comissió i alguna altra despesa. Una resposta que no va convènçer  Aleix Mañosas qui va afirmar que «no sabem quin percentatge d’aquests 57.000 euros pertanyen al salari de la directora i quin a altres despeses, per això el 22 de desembre passat ja vam demanar la informació del pressupost i no se’ns va donar. 

L’altre part opositora, Cèlia Vendrell, va afegir que «demanem que cada any se’ns faciliti el pressupost per l’any següent i, al final de cada exercici, que ens facin una exposició de la liquidació d’aquest pressupost, amb detall de tot el que s’ha gastat i el que no s’ha gastat». La consellera de PS va assegurar que van demanar aquest pressupost «reiteradament i no se’ns dóna aquesta informació. No ho entenem. Deu ser un tema d’estat, o deu contenir informació sensible», va cloure amb ironia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT