PUBLICITAT

Barcelona

Anticorrupció dóna per perdut el cas de l’herència dels Pujol

El ministeri públic no té proves irrefutables que confirmin les sospites

Per EL PERIÒDIC

Pujol, camí de declarar, envoltat de periodistes.
Pujol, camí de declarar, envoltat de periodistes. | EL PERIÒDIC
El sumari sobre la suposada herència milionària de la família Pujol a l’estranger no només llangueix sinó que està a punt d’extingir-se. «El cas ha entrat en via morta», van admetre  sense embuts els fiscals d’Anticorrupció a Catalunya. Una afirmació que arriba tan sols vuit mesos després de la confessió pública de l’expresident català, Jordi Pujol.  

Un «carreró sense sortida» del qual serà difícil treure aquest cas, per no dir impossible, sense l’ajuda de les autoritats d’Andorra o sense la hipotètica confessió d’algun empresari fart o penedit que serveixi per provar les sospites del Ministeri Públic, de les acusacions i de la pròpia jutge Beatriz Balfagón que els vuit milions d’euros que els Pujol van tenir durant tres dècades res tenen a veure amb el llegat de Florenci Pujol als seus set néts i la seva nora, sinó que vénen del cobrament de comissions pagades per empresaris per adjudicacions de la Generalitat.

Sense proves clares/Responsables de la Fiscalia a Barcelona van definir la passada setmana la situació: «Els imputats insisteixen que els diners a Andorra són fruit de la bona gestió financera que la família va fer dels 140 milions de pessetes que l’avi va deixar en herència però no aporten un sol paper que provi l’existència d’aquest llegat ni d’aquest suposat miracle de multiplicar els pans i els peixos. Nosaltres i la jutge estem convençuts que aquests diners prové de mossegades però no tenim una sola prova que ho confirmi ni un testimoni que ho corrobori. O sigui, si segueix així, cas tancat si Andorra no ens diu d’on van sortir els diners i com es va multiplicar la fortuna en aquests comptes». En els últims dies, el Ministeri Públic va fer saber en diverses ocasions a la Fiscalia General i a Anticorrupció que, tot i les crítiques de Washington, el secret bancari segueix sent «sagrat» i que el seu país participarà en una «investigació prospectiva» sobre els moviments financers de la família de l’expresident català si no hi ha càrrecs concrets, més enllà d’un frau fiscal que, insisteix la Fiscalia andorrana, no existiria perquè els imputats primigenis d’aquest sumari –Marta Ferrusola i seus fills Marta, Mireia i Pere– van regularitzar el seu patrimoni. Encara que fos a contrarellotge. La jutge va demanar ajuda i va demanar fa uns dies poder conèixer els moviments bancaris dels comptes de Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia i Pere a BPA contra les autoritats del Principat a compte del blanqueig generalitzat de màfies i grups de crim organitzat per part de Banca Privada d’Andorra (BPA). Unes amenaces, les de Washington, que van acabar per provocar la intervenció de l’entitat, la mateixa on els Pujol van arribar a tenir uns vuit milions d’euros i que van regularitzar de forma precipitada el passat estiu a través de la seva filial espanyola, Banco Madrid, també intervinguda.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT