PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per a la Puríssima, lliure

Les obres a la CG-1, amb un cost de 2,6 milions, alçaran el tram dos metres i s'inclourà carril bici

Per R. MORA

La direcció cap a la sortida del país per la frontera espanyola compta ara amb només un carril degut a les obres, ahir.
La direcció cap a la sortida del país per la frontera espanyola compta ara amb només un carril degut a les obres, ahir. | TONY LARA
Noves transformacions de la xarxa viària andorrana, i noves obres que han de durar gairebé un any. Andorra segueix invertint en obra pública i la prova és la modificació de la rasant de la CG1 en la part final just abans d’arribar a la frontera del riu Runer. En aquest punt, el que es farà ara és pujar dos metres la calçada per evitar la brusca baixada que hi ha ara just al punt de l’última rotonda, a més d’incloure un carril bici a cada costat de la via. El cost de les actuacions, que inclou modificacions en les diferents canalitzacions, ascendeix a 2.650.833,65 euros, i la previsió és que per a abans de les festes de la Puríssima, que suposen una gran entrada i sortida de vehicles, sigui oberta amb normalitat. Amb tot, la finalització de les obres està prevista per al febrer del 2016, quan s’acabaran els últims detalls.

Pujar «la cota de la carretera» és el nom tècnic de les actuacions que s’estan duent a terme en la CG1, entre els punts quilomètrics 9+460 i el 9+920. Les obres van encaminades a evitar possibles inundacions del que ara és una forta baixada, just on és la rotonda final abans de la frontera del riu Runer. Fins a dos metres es pujarà tot, en unes actuacions que provocaran que la carretera deixi de gaudir dels dos carrils en cada sentit, sinó que a partir d’ara en aquest tram la circulació serà de doble sentit. Això es mantindrà almenys fins el mes de desembre, tot i que en diferents fases.

Compromís amb el Govern / La UTE encarregada de l’obra, Copsa Unitas, té el compromís amb el Govern per tenir gairebé finalitzada l’obra abans de les festes de la Puríssima, que solen provocar una intensa circulació en la zona formant-ne també cues quilomètriques. Per evitar això, Copsa Unitas ha de finalitzar el gruix de les actuacions abans d’aquesta data, i tot i que el període d’actuacions és fins el mes de febrer del 2016, des de desembre del 2015 fins a febrer només caldria finalitzar detalls com ara les voravies, pintura de baranes i actuacions petites que en cap cas, segons va informar ahir el cap d’obra, Mohammed Alla, impedirien la normal circulació del trànsit amb el dos carrils en cada sentit de la marxa, tal com ocorria fins al moment de l’inici de les obres.

Dues fases / La primera fase  d’aquestes actuacions en la CG1 tindran lloc des d’aquest mes d’abril fins «agost o setembre», segons Alla, que apunta que en aquest període només es mantindrà oberta la part dreta de la calçada en direcció a Espanya, en doble sentit, per obrar en l’esquerra, amb l’alçament dels dos metres d’alçada de la calçada. Així mateix, també s’ha d’actuar sobre la nau de Neira que hi ha a la zona, aixecant-la entre 80 i 90 centímetres.
La segona fase de les actuacions s’ocuparà dels serveis i de l’alçament de la calçada dreta, amb la qual cosa fins a finals de novembre la circulació serà de doble sentit pels dos carrils de l’esquerra. Les actuacions tindran una despesa de més de dos milions d’euros.

Les canalitzacions s'han de tocar / Una obra com aquesta obliga a més a tractar les canalitzacions que hi ha sota la carretera. Segons va informar ahir el cap d’obra, els conductes que hi ha en el subsòl no poden estar a dos metres de profunditat, per la qual cosa el que s’ha de fer també és fer pujar aquestes canalitzacions per mantenir les distàncies i poder accedir-hi en cas d’haver-hi alguna incidència.

Una galeria de FEDA / Al mateix temps, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) aprofitarà  les obres per instal·lar-hi també una de les seves galeries prefabricades de formigó. Són les instal·lacions de potència habituals com hi ha arreu del Principat, com ara la nova que s’està fent en la sortida de Soldeu, en la carretera general (CG2), aprofitant també les obres que es realitzen a la zona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT