PUBLICITAT

«Sou europeus, no us amagueu darrera de les muntanyes»

Janis Eichmanis, ambaixador de Letònia a Andorra, va esperonar al país en el seu repte amb la UE

| Tony Lara
L’ambaixador de Letònia a Andorra, Janis Eichmanis, va oferir ahir una ponència sota el títol La presidència letona del Consell de la Unió Europea: una oportunitat per un petit estat d’influir en l’agenda de la UE. Eichmans, que ha ocupat càrrecs de diversa responsabilitat al Ministeri d’Afers Exteriors de Letònia, va destacar en la seva conferència que «tot i que la UE és molt estricta pel que fa a la normativa, sempre dóna un període de transició» i va esperonar als assistents deixant clar que «ser petit no significa ser ximple i Déu ens va donar intel·ligència a tots. Ara, cal fer-la servir correctament».

L’objectiu de la ponència va ser presentar les prioritats de la presidència letona del Consell de la Unió Europea, dels progressos ja realitzades i sobre les oportunitats que representa la UE per a un estat de reduïdes dimensions, com és el cas d’Andorra. Eichmans va explicar amb detall el procés de Letònia fins la seva incorporació a la eurozona l’any passat, des de la recuperació de la seva independència al 1991 quan va deixar de pertànyer a la Unió Soviètica o l’entrada a la UE i a la OTAN al 2004. En tot moment, Eichmans va remarcar que el cas d’Andorra i el letó són molt diferents, tot i que mantenen el mateix esperit. Letònia es va veure obligat «a partir de zero perquè teníem regles soviètiques i vam haver de crear els ministeris i totes les eines necessàries», va exposar Eichmans.

L’ambaixador va destacar que «Andorra ja té un peu a dins de la UE perquè ja té una relació, ja està en un procés d’integració i l’acord d’associació que busca és només un pas més, com San Marino, Mònaco i Liechtenstein». Mentrestant, diferents representants de les forces polítiques seguien amb atenció les explicacions d’Eichmanis que els va arrencar un somriure quan va afirmar amb contundència que «Andorra és europea, sou europeus i cada cop us apropeu més al veïns. No us amagueu darrera de les muntanyes. Si Letònia ho va aconseguir, vosaltres també. El més important de tot és la confiança». Per la seva part, el Ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va valorar positivament que Eichmans estigui convençut que Andorra ho pot aconseguir: «sempre hem agafat l’exemple de Liechtenstein com a model de país petit capaç d’integrar-se en el mercat interior. Aquesta és la base i la direcció més convenient que hem d’agafar». Saboya, també, va reconèixer que un cop elaborat l’equip de Govern, «aquest mes de maig ja es començarà a treballar, tenir trobades amb els grups parlamentaris i mantenir reunions amb Brusel·les». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT