PUBLICITAT

Andorra La Vella

La figura del saig començarà a exercir abans que finalitzi l’any

Jaume Tor presentarà reformes a la Batllia per mancomunar els serveis

Per ESTEFANIA GRACIA

El nou president de la Batllia, Jaume Tor, fent ahir el seu discurs a la Casa de la Vall.
El nou president de la Batllia, Jaume Tor, fent ahir el seu discurs a la Casa de la Vall. | ANA / N. M.
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat que s’han presentat set candidatures per omplir les tres places del saig –la nova figura que s’encarregarà de l’execució de les resolucions judicials civils i actes administratius i que deslliurarà, així, la Batllia d’aquesta tasca–. Espot ha afirmat, que és una «xifra que s’ajusta a les previsions que ja teníem» doncs tot i que és «una acció interessant i atractiva, també és bastant nova i amb un cert punt d’incertesa». A més, «tal i com vam configurar la llei, els requisits per accedir a la professió de saig i al concurs d’oposició són molt exigents». L’òrgan, però, es posarà en funcionament abans de finalitzar l’any.
 
Les proves per atorgar les places definitives, començaran a final d’aquest mes, i es faran un seguit d’exàmens teòrics, psicotècnics i d’idiomes. A més d’una preparació per al càrrec d’uns sis mesos. 
 
Aquestes declaracions van tenir lloc ahir durant la Presa de possessió del president del Tribunal de Batlles, Jaume Tor Porta, i del batlle David Moynat Rosell. On Tor, després del jurament i un discurs d’agraïment, va afirmar que de cara a l’inici del nou any judicial vol fer algunes «reformes per mancomunar serveis, contenir la despesa i assegurar un servei de primer ordre encarat al ciutadà». A més, Tor ha recordat la gran inversió que va fer el Consell Superior de la Justícia per dur a terme un nou sistema informàtic, i ha indicat que aquest,  servirà perquè l’empleat «es dediqui a tasques menys burocràtiques i destini més temps al ciutadà». 
 
Per la seva banda, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha confirmat que el nou programa «funciona força bé, i tenim modificacions ja planificades per ajustar-lo encara millor», a més, «aquest model ha tingut molt bona acollida, tant, que fins i tot és possible que altres indrets com Navarra i Cantàbria també l’utilitzin». Pel que fa a possibles filtracions, Tor assegura que no tenen por a que el sistema pugui fallar o es pugin arribar a filtrar dades de la Batllia, «doncs estem segurs que serà una bona plataforma». Dimecres que bé, però, Tor haurà de presentar les noves decisions al Consell Superior de la Justícia i aquest decidirà si caldrà modificar-les o tirar-les endavant. Aquestes remodelacions, s’encaminaran, a més, per «fer una Justícia més ràpida i propera on tothom funcioni i que siguem conscients que estem al servei del nostre ciutadà i no al revés», ha aclarir Tor. A més, el nou president també ha proposat crear una comissió mixta amb el col·lectiu d’advocats perquè els facin arribar aquelles disfuncions que es detecten des de fora i intentar solucionar-les. 
 
En aquest aspecte, Casadevall ha celebrat la il·lusió amb què Tor inicia aquesta etapa, i el fet que vulgui aportar millores. Per la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, també ha donat suport a les propostes de Tor, considerant que són «molt positives i considero oportú dur a terme aquestes accions». 
 
Tor s’ha convertit en el nou president del Tribunal de Batlles en substitució de David Moynat, que ha presidit la institució durant nou anys i mig, i que segons el Casadevall, no ha renovat el càrrec «perquè la filosofia de la llei vol que hi hagi moviment», en referència a la nova Llei de la carrera judicial, i ha assegurat que «ell també ho ha entès així». A més, és la primera presidència que es renova des de l’aprovació de la llei, i el fet que no s’hagi renovat a Moynat encaixa amb la «filosofia que preveu que els càrrecs facin un màxim de dos mandats». 
Pel que fa a la futura Seu de la Justícia, el ministre Espot ha indicat que en breu es podrà licitar el projecte constructiu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT