PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tony Lara guanya el 26è premi Pica d’Estats

El fotògraf d’EL PERIÒDIC ha obtingut el prestigiós guardó periodístic per un reportatge sobre els claustres de la catedral de la Seu d’Urgell

Per E.J.M.

El fotoperiodista Tony Lara (a l’esquerra) recull el guardó, dissabte.
El fotoperiodista Tony Lara (a l’esquerra) recull el guardó, dissabte. | Diputació de Lleida
El fotògraf d’EL PERIÒDIC D’ANDORRA, Tony Lara, ha guanyat el 26è premi Internacional Pica d’Estats en la categoria de millor reportatge fotogràfic. El fotoperiodista andorrà ha estat guardonat per un reportatge  sobre la catedral de la Seu d’Urgell que el jurat va triar per unanimitat. Lara va escollir el monument urgellenc «perquè sempre que hi vas hi trobes alguna cosa nova, alguna cosa diferent que t’impulsa a fer fotos. Els claustres et  permeten aturar-te, mirar en 360 graus, observar els detalls», ha explicat.
 
El fotògraf va publicar el reportatge a través d’Instagram, fet que el jurat ha valorat com a una interessant combinació de fotoperiodisme i difusió a través de nous canals com són les xarxes socials. «Instagram i les xarxes en general simplement són noves formes de comunicar una feina, una foto, que ha de tenir la mateixa qualitat que si es publiqués en paper», va declarar Lara dissabte, dia en què va recollir el premi.
 
Per al fotògraf, un dels «al·licients» del Pica d’Estats és el prestigi «del jurat, format per gent del gremi». En aquesta edició, el jurat l’ha presidit Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i n’han format part Santiago Costa; Josep Cuní; Lluís Foix; Antonio Franco; Rafa Gimena; Eduard Navarro; Mariano Palacín; Mònica Terribas, i Jordi Blanch. 
El fotoperiodista, que treballa des de fa quinze anys a EL PERIÒDIC, confessa que «no acostumo a presentar-me a premis perquè penso que és molt difícil mesurar els gustos del jurat», però admet que «tot esforç acaba tenint la seva recompensa». De fet, Lara també ha guanyat un accèssit del premi Pirene de periodisme interpirinenc pel reportatge Un país d’actors, publicat a la revista Portella, de la qual n’és col·laborador, i ha obtingut un accèssit del premi de divulgació científica del cartell del Cercle de les Arts i de les Lletres, juntament amb Roser Porta, pel treball Andorra literària / Rutes de novel·la. 
 
Lara considera que «la fotografia és un art que molta gent se sent capaç de fer» i lamenta «la brutal ingesta d’imatges que consumim cada dia. Hi ha molta foto clínex. Penges imatges a la xarxa que els espectadors i, fins i tot l’autor, obliden al moment». En canvi, el fotògraf reconeix que «hem passat del tot s’hi val  a educar la vista. La gent es va adonant que no és tan fàcil, que no n’hi ha prou amb la tècnica, la càmera i els filtres, sinó que cal una mirada darrere de l’objectiu. A les xarxes socials es veuen imatges molt bones».
 
Alguns dels referents de Lara són Vivian Maier, Josef Koudelka, Robert Frank i Alex Webb i clàssics com Doisneau i Cartier-Bresson.
 
Els premis Pica d’Estats estan dotats per la Diputació de Lleida i inclouen vuit categories. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT