PUBLICITAT

El Pas de la Casa

El Pas posa en marxa un pla pilot de millora urbana

El Govern i el comú impulsaran d’aquí a final d’any el nou projecte

Per EL PERIÒDIC

Presentació del ‘workshop’ sobre ordenació del territori.
Presentació del ‘workshop’ sobre ordenació del territori. | SFGA
Per tal de millorar alguns aspectes que afecten al paisatge i l’urbanisme del Pas de la Casa, el Govern i el Comú d’Encamp impulsaran d’aquí a final d’any una prova pilot. I aquesta es posarà en marxa en la propera temporada d’hivern, doncs el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha especificat que el Govern «ja destinarà recursos del pressupost de l’any que ve per tal de poder-ho fer realitat». 
A més, en aquest, s’incidirà en «l’embelliment de rotondes o zones centrals del poble, on s’hi podrien plantar avets, a més de crear un enllumenat específic per a la temporada d’hivern», ha comentat Torres. També s’intentarà «provar algun tipus de mobiliari urbà que s’adapti a les condicions climàtiques del Pas».
 
Així ho va anunciar ahir el ministre durant la inauguració del workshop ‘Intervenir sobre el paisatge europeu transfonterer: claus per a l’ordenació del territori i la integració paisatgística’, que es va iniciar dilluns al Centre Esportiu del Pas de la Casa i el qual continuarà fins divendres. 
 
En la jornada, hi participen diversos estudiants del màster en Intervenció i gestió del paisatge i del patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona, a més d’alumnes de la facultat d’Arquitectura de la Universitat de Pescara-Chieti, d’Itàlia. Aquests, podran elaborar una diagnosi sobre la situació del Pas i plantejar possibles solucions per tal de millorar l’ordenació i la integració paisatgística, i permetre així, una millor gestió dels patrimonis paisatgístics, ambientals i culturals de la zona. Elaborant també unes conclusions resultants de tota la jornada i amb les que s’hi contarà per realitzar la millora integral del Pas de la Casa. 
A més, tant Torres com el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, van assegurar que l’indret esmentat «necessita un canvi», i més tenint en compte que és una de les úniques portes d’entrada i sortida del país, i la majoria de cops, «l’únic que veuen d’Andorra els visitants», segons Mas. 
 
D’altra banda, Torres va remarcar que el ràpid creixement del comerç i l’hosteleria experimentat a partir de la creació de les primeres pistes d’esquí «va dur a la zona un desenvolupament ràpid i sovint incontrolat, fet que ha comportat el deteriorament de la qualitat dels mitjans urbans i paisatgístics».
 
Aquest projecte embellidor, però, anirà en paral·lel a la millora del peu de pistes, fet que depèn de SAETDE, i que des del comú es confia en tenir-lo enllestit abans que acabi el mandat. Aquest, però, comportarà l’enderroc d’algunes edificacions de l’estació d’esquí per tal de millorar el peu de pistes i els carrers de l’entorn. 
 
Les conclusions del ‘workshop’ s’exposaran en els tallers del paisatge organitzats pel Consell d’Europa, que tindran lloc a Andorra la propera tardor. L’objectiu d’aquest projecte és proposar claus interpretatives del paisatge transfronterer a Europa, a partir de la identificació d’alguns elements que caracteritzen el paisatge de frontera, així com presentar propostes concretes d’intervenció sobre aquest tipus de paisatge. 
 
D’altra banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va assistir també a la inauguració, es va mostrar confiada en que el ‘workshop’ serveixi per obtenir «un bon projecte que posi de relleu les qualitats del Pas de la Casa i permeti millorar tot el millorable, especialment el paisatge». A més, la ministra va posar en relleu que Andorra es va subscriure l’any 2000 al Conveni Europeu del Paisatge i que, des d’aleshores, el Principat «ha estat molt actiu en la matèria». I Calvó va assegurar que el Govern «té, tant a nivell local com nacional, una preocupació real per millorar l’atractiu del Pas de la Casa, tant pels que hi viuen com pels visitants.». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT