PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El procés de desgel s’alenteix i el cabal dels rius disminueix

La setmana passada es va registrar el pic màxim amb un nivell d’1,25 metres

Per JOSEP ROMERO

Un mesurador d’aigua del riu la Valira a l’alçada de Santa Coloma a la parròquia d’Andorra la Vella.
Un mesurador d’aigua del riu la Valira a l’alçada de Santa Coloma a la parròquia d’Andorra la Vella. | TONY LARA
Cada cop els cims de les muntanyes compten amb menys quantitat de neu degut a les altes temperatures que s’han registrat durant els mesos de març i abril i el que portem de maig. El pic màxim es va produir dilluns passat quan es va comptabilitzar un volum de baixada a l’alçada de la Borda de la Sabata de Sant Julià de Lòria de fins a 32 metres cúbics per segon, amb un nivell d’1,25 metres d’alçada. 
 
Segons han explicat des del departament de Patrimoni Natural, tot i que encara queda neu per fondre, el gruix del desgel ja s’ha produït i acabarà del tot quan augmentin les temperatures nocturnes. Els tècnics han destacat que, com ja va passar en anys anteriors, el procés no ha presentat problemes importants, per la qual cosa no vaha estat necessari establir mesures de caràcter  extraordinari. El procés del desgel també provoca que els pantans de la conca del Segre hagin incrementat la seva capacitat: en aquests moments, l’embassament d’Oliana està al 95% de la seva capacitat i el de Rialb es troba al 88% de la capacitat. 
 
El director de Protecció Civil, Francesc Areny, ha assegurat que a finals d’aquest any el Principat podria completar la seva xarxa meteorològica amb la implantació de vuit sensors hidrològics a les capçaleres dels rius i que es distribuiran per totes les parròquies del país. Uns sensors que, bàsicament, serviran per mesurar el nivell d’aigua dels rius i que completaran les infraestructures actuals juntament amb el desplegament de la plataforma informàtica. 
En concret, els sensors tenen com a finalitat poder obtenir en temps real les dades sobre el cabal dels rius. Per a Areny, l’establiment de tot el sistema té com a objectiu «anticipar-se a les avingudes [crescudes sobtades] del cabal dels rius i previndre el risc d’inundacions».
 
La instal·lació dels sensors ara mateix està en la fase de redacció del plec de bases previ al concurs d’adjudicació. Un procés que s’allargarà en els pròxims mesos, per la qual cosa la seva posada en funcionament «no es produirà abans de finals del 2015», ha conclòs Areny. 
 
MANTENIMENT DELS RIUS I TORRENTS / Patrimoni Natural també s’encarrega dels treballs de neteja, poda i desbrossament de la vegetació de diferents rius i torrents. La tasca correspon a l’extracció dels arbres morts o que presenten un estat sanitari deficient per evitar la seva possible caiguda davant de fort vent o avinguda d’aigua. 
Igualment, en els trams en què s’actua es desbrossa la vegetació dels marges i de la llera amb l’objectiu de garantir unes condicions mínimes d’escolament de les aigües, en cas de crescuda del nivell de riu. En algun cas puntual, també es retiren les acumulacions de terra, esdevingudes arran d’esllavissades en els marges. 
Sota la direcció del departament de Patrimoni Natural i conjuntament amb el COEX, el departament de Protecció Civil i el Cos de Bombers fan un manteniment de l’estat dels rius i torrents per tal de  garantir la seguretat de la població i de reduir les despeses. La gestió de la vegetació inclou també podes de manteniment d’arbres de grans mides per mantenir-los en bon estat de salut durant tot l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT