PUBLICITAT

Andorra la Vella

Demanen dos anys per una presumpta estafa de 300.000€

El ministeri públic sol·licita 18 mesos, part condicional, per furtar unes joies valorades en 1.550 euros

Per M.C.

Passadissos de l’edifici de la Seu de la Justícia.
Passadissos de l’edifici de la Seu de la Justícia. | El Periòdic
El ministeri fiscal demana 24 mesos de condemna condicional simple per a un home de 55 anys al que atribueix una estafa superior als 300.000 euros a un resident, en el procés de compra-venda d’una empresa de calefacció. La mateixa part acusatòria va sol·licitar 18 mesos de presó, part d’aquest període condicional, per a una dona que ahir va reconèixer haver furtat unes joies amb la venda de les quals hauria obtingut, en total, 545 euros destinats a la manutenció dels seus fills.
 
El primer dels casos va esdevenir ara fa sis anys, quan els dos socis d’una empresa del sector de la climatització varen, presumptament, vendre per 50.000 euros una empresa que acumulava un global de 308.000 euros de deute amb dues entitats bancàries del país. Segons la part querellant, els dos copropietaris de l’empresa van tancar un negoci de transacció de l’empresa sense notificar l’existència dels passius pendents. La víctima de la suposada estafa no va ser conscient del deute de 300.000 euros fins que, el 2011, un dels bancs amb qui s’havia obert la línia de financiació va exigir el retorn dels 200.000 euros que se li devia. Un dels acusats en la causa va defensar ahir davant del tribunal haver comunicat a l’interessat els crèdits oberts, així com el canvi la seva intenció de convertir-se, a títol propi, en l’aval dels diners prestats pel banc. El qui hauria estat copropietari i, per tant, partícip de la presumpta estafa, va ser absolt per defunció.

La fiscalia considera provada, doncs, l’estafa al darrer posseïdor de l’empresa –actualment tancada–, pel delicte major d’estafa ocasionant un perjudici major a la quantia de 6.000 euros i demana per a l’acusat dos anys de privació de la llibertat, dels quals una part seria condicional. De la seva banda, la defensa considera que, a més de la participació de l’imputat en tots els tràmits arrel de la interposició de la querella, a partir de l’inici de la instrucció no es varen prendre mesures preventives com l’embargament dels béns del seu patrocinat, pel que va qualificar la denúncia de «flonja». Per aquests motius, demana la lliure absolució del seu representat, havent-li de ser imposat, únicament, el pagament de les costes processals. Subsidiàriament, en cas que el tribunal consideri convenient condemnar el suposat autor de l’estafa, sol·licita la rebaixa de la pena a 12 mesos condicionals.
 
El Tribunal de Corts també va jutjar ahir una dona que, com ella mateixa va reconèixer manifestant el seu penediment, el darrer estiu va furtar unes joies de la casa on treballava eventualment com a empleada domèstica, obtenintuns guanys de 545 euros. La fiscalia li exigeix el pagament dels 1.550 euros que, segons el peritatge, valien els objectes sostrets, així com el retorn de 400 euros en efectiu que, segons l’afectat pel furt, la dona hauria pres també de la bossa de  l’esposa del denunciant. Amb tot, segons el ministeri públic, la dona hauria de ser presa durant 18 mesos, part dels quals de forma condicional.
 
Pel que fa a una baralla que va tenir lloc el gener del 2014, en què un noi agredia un altre amb una navalla de 8,5 centímetres, la fiscal demana 12 mesos per la comissió d’un delicte major  de lesions doloses amb port il·lícit d’arma. Tots tres casos van quedar vistos per sentència pel proper 28 de juliol. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT