PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

‘El amante lesbiano’ protagonitza una tertúlia a la Biblioteca Universitària

L’obra de José Luís Sampedro tracta de l’amor i la identitat sexual

Per EL PERIÒDIC

Imatge d’arxiu d’un conferència de Sampedro a Sant Julià.
Imatge d’arxiu d’un conferència de Sampedro a Sant Julià. | Laura Justícia
La Biblioteca Universitària de Sant Julià de Lòria ha organitzat per aquest vespre, a partir de les 20.30 hores, una tertúlia literària al voltant del llibre El amante lesbiano, de José Luís Sampedro. L’escriptor i economista nascut a Barcelona l’any 1917 i mort a Madrid el 2013 va publicar l’obra l’any 2000, sent la penúltima que va veure la llum.
 
El amante lesbiano va generar una gran controvèrsia i opinions molt diferents sobre la qualitat i el contingut de la novel·la. La sinopsi parla de la fogosa història d’amor entre una dona assedegada d’un home allunyat del masclisme i un amant fetitxista que gaudeix de la submissió. Una fantasia eròtica aliena a la repressiva educació sexual contranatura encara imperant, on s’entreveuen els conflictes que el propi autor va experimentar sobre la relació entre l’amor i el sexe. Amb una llibertat expressiva fundada en el rigor de la raó, l’autor aborda el tema de la identitat de gènere i la recerca de la identitat de gènere i de l’autenticitat a través de la transformació sexual. Sampedro parla sobre l’homosexualitat, la transexualitat, del poder de la submissió i la dominació, del sadomasoquisme, la hipocresia i de la passió fins i tot per sobre de l’amor. Mario, el protagonista, és un home que té comportament de dona –sempre dins els tòpics que s’han mal-lligat a cada gènere al llarg de la història– i que viurà una transformació per ser el que sempre va voler ser: un amant lesbià. Aquí hi inclou també conceptes com l’ambigüitat i l’androginisme. 
 
Amb molts paral·lelismes amb l’obra segurament més destaca de Sampedro, Octubre, octubre (1981),  explicant la vivència del seu amant lesbià l’autor torna a convidar a entrar en la part més densa de les passions, guiant el lector cap a un principi: estima i fes el que vulguis. 
 
Els detractors de la novel·la consideren que Sampedro es limita a narrar pensaments a través d’una successió de record biografiats de la infància, tot i que tampoc se situa en un temps ni en un espai concret, sinó més aviat en un escenari simbòlic on mostra les seves idees sobre l’amor i la identitat sexual. Per d’altres es tracta d’una obra intel·lectual que requereix d’un important treball d’anàlisi durant la seva lectura i que barreja una enorme quantitat d’idees i de cultura. 
 
José Luís Sampedro / Després d’una infància convulsa havent viscut els seus primers 13 anys a Tànger, l’any 1936 Sampedro va ser mobilitzat per l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil Espanyola fins arribar, posteriorment, a l’exèrcit nacional. Va realitzar a Madrid els seus estudis de ciències econòmiques que va acabar amb Premi Extraordinari. Comença a treballar en el Banc Exterior d’Espanya a més de fer classes en la universitat i, paral·lelament, desenvolupa la seva faceta com a escriptor a través de novel·les, contes i obres econòmiques.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT