PUBLICITAT

Andorra la Vella

Jutgen una acusada de sostreure 96.000 euros d’un centre comercial

La fiscalia sol·licita quatre anys d’arrest per a un home acusat de possessió i venda de droga tòxica

Per Marisa da Costa

Un magistrat conversa amb un client als passadissos de la Seu de la Justícia andorrana.
Un magistrat conversa amb un client als passadissos de la Seu de la Justícia andorrana. | Tony Lara
El Tribunal de Corts va jutjar ahir una dona de 62 anys a qui s’atribueix un presumpte delicte major continuat de furt amb ús de clau de possessió il·legítima. L’acusada, qui va reconèixer haver sostret progressiva i aproximadament uns 4.000 mil euros, va treballar com a caixera durant una dècada en un cèntric complex comercial. No obstant, l’acusació particular, representant de la gran superfície ubicada a l’avinguda Meritxell, es basa en la investigació perpetrada en el si del centre i fonamentada en arxius fílmics de vigilància, els programes informàtics i altres indicis, per fer ascendir la xifra a una pèrdua superior als 96.000 euros.
 
Les sospites van sorgir el febrer del 2013 arrel de la denúncia per part d’una companya. La dona disposava d’una clau mestra amb què obria el calaix per adquirir els diners del preu d’aquells productes que fingia cobrar o bé furtava els imports de productes que, segons ella mateixa va explicar «després de cobrats, anul·lava» per tal que no en constés la sortida. En assabentar-se, la superfície va recórrer al cos de Policia per tal de requerir-li la clau. Malgrat això, va seguir amb el procediment il·lícit: abonava el preu de les bosses de plàstic, de 0,02 euros, per tal d’obrir la caixa i prendre la xifra equivalent a la mercancia que no passava per l’escàner.

Venda i tinença de marihuana/ La mateixa sala 3 de la Batllia acollia ahir el judici a un home de 31 anys al que la fiscalia acusa d’un presumpte delicte major continuat de venda i possessió destinada a la venda de gran quantitat de droga tòxica, pel que demana quatre anys de presó ferma, la imposició d’una sanció de 6.000 euros, l’expulsió definitiva del Principat i el pagament de les costes processals, a més del comís de l’incautat.
La defensa rebat els indicis aportats pel ministeri públic i demana l’absolució del seu client, qui no va reconèixer distribuir els productes estupefaents que la Policia li incautava el 2011 i per la possessió dels quals va romandre al Centre Penitenciari durant un període de cinc mesos. Subsidiàriament, sol·licita una pena inferior a dotze mesos de presó condicional, dels quals haurien de ser ferms el termini que ja es va trobar privat de llibertat a la Comella fins el maig de 2012.
 
La investigació va engegar-se amb la notificació d’un testimoni qui havia percebut visites de curta durada al domicili de l’acusat i l’ús de la cabina telefònica que s’ubica davant de l’antic domicili de l’acusat (procediment que, segons va constatar un dels agents citats a declarar, és habitual entre els consumidors de droga per tal que no se’ls vinculi ambel venedor). La detenció es produïa a finals del 2011, quan l’home va ser controlat en companyia d’una segona persona que es trobava en possessió de 199 grams d’haixix que hauria comprat del primer.
 
La perquisició efectuada a l’habitatge de l’acusat va tancar-se amb el comís de 505 grams nets de marihuana, a més d’estris propis de l’àmbit: un tub extractor de pol·len, ‘xivatos’, diners en efectiu, deu aparells de telèfon mòbil i una bàscula de precisió que duia a sobre en el moment del control. Els efectes incautats i la relació, mitjançant trucades, amb altres persones implicades en operacions de tràfic i consum de cocaïna, són els arguments pels que la fiscalia considera que s’hauria d’empresonar el resident.
 
La defensa considera febles les proves: la mateixa Policia declarava inútils els telèfons comissats, no es pot constatar que l’efectiu provinigui de la venda de droga i el mateix processat va reconèixer ser un consumidor habitual i en gran quantitats del producte. A més, considerava contradictòria la declaració del principal testimoni. Per tot l’exposat creu que s’hauria d’absoldre el seu defensat, ja desintoxicat. En tot cas, exposava que se l’hauria d’acusar d’un delicte menor de possessió destinada al consum o bé per contravenció penal, i que la multa que se li imposi, de ser condemnat, no hauria de superar els 1.600 euros.
 
La sentència d’ambdós casos es dictarà el proper 29 de juny.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT