PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra espera el suport de Valls en plena crisi financera per BPA

Primera visita d’un primer ministre francès en un moment en què el Principat busca acostar-se a Europa

Per RAFA MORA

Martí i Valls, a París.
Martí i Valls, a París. | EL PERIÒDIC
Manuel Valls aterrarà a Andorra avui a les 16.30 a l’Estadi Comunal i ho farà amb una agenda sota el braç que no tindrà un moment de respir. El primer ministre francès –és la primera vegada que aquesta figura visita el Principat– passarà per l’edifici del Govern i per Casa de la Vall, per  després visitar FEDA en el marc de la signatura de la prolongació del conveni Terr’innove, marxar tot seguit cap a l’ambaixada francesa abans de sopar amb el cap de Govern, Toni Martí, i tornar a les 21.15h del vespre, novament en helicòpter, cap a París. I tot en una –mitja– jornada en què s’espera el suport institucional en plena crisi financera, i sobretot signes de suport en el marc de l’acostament andorrà a l’associació europea.
 
La visita, institucional, tindrà un caire inevitablement econòmic perquè juntament amb Valls hi arriba una delegació d’empresaris francesos del sector de l’energia. Per això la visita a FEDA també i la prolongació del conveni Terr’innova entre Albert Moles, com a president de FEDA, i Serge Pina, de Midi-Pyrénées Andorre GDF SUEZ, a més de la inauguració del nou centre de control de l’energia elèctrica subministrat per Alstom. Aquest reemplaçarà el primer sistema informatitzat posat en funcionament el 2006.
 
Molta vinculació amb els CDIs / La visita de Valls s’emmarca també en el procés d’adaptació dels diferents convenis de no doble imposició amb països no només com França, sinó també com Espanya i Portugal. En els últims anys, Aníbal Cavaco Silva, president de Portugal, va ser a Andorra (7 i 8 de març del 2010) i amb el país peninsular ja s’han iniciat els contactes per firmar el CDI. Amb Espanya només falta la ratificació del conveni la setmana vinent, i va ser el passat gener quan Mariano Rajoy, president espanyol, va visitar el Principat. I Françoise Hollande, com a president francès i per tant copríncep, va ser-hi l’any passat i també hi ha acord total amb el CDI.
 
Les visites dels coprínceps francesos / Per part francesa, les visites més sonades han estat obviament les dels coprínceps. Ho va fer Charles de Gaulle en 1967, fent gala de la seva oratòria apel·lant a l’esperit andorrà i tradicional però en el camí d’anar obrint-se al món en una època en què ‘ser modern’ era una necessitat: «En els temps presents, els temps, com es diu, moderns», va dir en el seu discurs d’aquell any, «tota mena de corrents nous, de necessitats noves, s’imposen a nosaltres allà on siguem».
 
En 1978 va ser Valéry Giscard d’Estaing qui va visitar el Principat. El representant francès va parlar dels insuficients accessos cap a Andorra però destacava, institucionalment, la força del coprincipat com a «primera garantia de les vostres llibertats». Després va arribar la doble visita de François Mitterrand. Aquest va ser a Andorra en dues ocasions, en 1986 i en 1993, i ja parlava dels passos que havia de fer el país per trobar «el lloc que li pertoca» a Europa. Mitterrand, fins i tot, va dir sense amagar-se que calia més temps per arribar a Andorra des de París, «que a qualsevol capital europea», en al·lusió a les dificultats dels accessos al Principat per carretera.
 
Ja en 1997 va arribar Jacques Chirac, que s’hi va estar dos dies i va visitar totes les parròquies. Chirac va destacar que Andorra portava la democràcia «cap a la seva plena expansió». Des d’aquesta visita, però, van passar altres 13 anys fins que un altre copríncep, ara Nicolas Sarkozy, arribés en helicòpter en un viatge llampec en què es van llimar diferències per les seves amenaces d’abdicació, i es va començar a mirar amb lupa els avenços andorrans en matèria econòmica. L’homologació de la transparència era clau, i aquí començava el camí per acostar-se, amb la rapides dels últims anys, a la Unió Europea i els seus estàndards. 
 
Amb François Hollande, en 2014, –gairebé fa un any: va arribar el 12 de juny– es va aconseguir rebre encara més suport de cara al camí que ha engegat Andorra per l’acord d’associació amb la Unió Europea. L’esforç del país el va valorar i el Govern el va agrair. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT