PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Foc i música per celebrar Sant Joan, la festa del solstici d’estiu

Els Fallaires d’Andorra la Vella faran rodar de nou les flames pel centre històric de la capital

Per ESTHER JOVER MARTIN

Concert de Punkers per la revetlla de Sant Joan 2014 a la Massana.
Concert de Punkers per la revetlla de Sant Joan 2014 a la Massana. | COMÚ DE LA MASSANA
La Nit del Foc, la Nit de les Bruixes, la Nit del Ros... La Revetlla de Sant Joan, la nit més màgica de l’any, celebra el solstici d’estiu, que té lloc el 21 de juny, el dia en què comença l’estiu a l’hemisferi nord. L’origen de la Nit de Sant Joan, amb la cremada de fogueres i els rituals, és d’origen pagà però l’església catòlica se la va fer seva fent-la coincidir amb la data del naixement de sant Joan Baptista. En tot cas, totes les parròquies tenen a punt la celebració de la nit més curta de l’any.
 
A Andorra la Vella hi ha festa grossa ja que els fallaires de la parròquia demostraran de nou la bellesa del ball de les falles, candidates a patrimoni immaterial de la humanitat. L’activitat comença a les set de la tarda, amb la recollida davant de Casa de la Vall de la Flama del Canigó, el foc amb què s’encenen totes les fogueres dels Països Catalans. A continuació, a la plaça del Consell General, tindrà lloc el relleu dels fallaires major i menor i s’homenatjaran els antics fallaires. 
 
A les 22.30, a la placeta del Puial, els Fallaires d’Andorra la Vella i del Puial participaran en el bateig del foc dels més joves i es farà rodar la falla tradicional. Tot seguit iniciaran el recorregut pel centre històric fent rodar les falles fins a la plaça Guillemó, on s’encendrà la foguera i l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella presentarà el Ball de Bruixes. La festa continuarà amb el ball ofert pel grup El Pont d’Arcalís. 
 
A Escaldes-Engordany, la pubilla i l’hereu recolliran a la tarda la Flama del Canigó a Casa de la Vall i, a partir de les deu de la nit, tindrà lloc la cremada de falles, seguida de bruixes i diables, amb una gran traca final. Paral·lelament se celebrarà un correfoc, amb final a l’aparcament Nacions Unides. Al pàrquing hi haurà el ball de nit, la lectura del manifest i l’encesa de la foguera. La revetlla continuarà amb coca, moscatell, xocolata i el tradicional còctel explosiu de la Unió ProTurisme d’Escaldes-Engordany. 
A la Massana, la Festa de Sant Joan se celebra amb el grup Punkers Love the 80’s, que després de l’èxit de l’any passat tornen a ser la proposta massanenca per a la revetlla. El concert començarà a les deu de la nit a la plaça de les Fontetes perquè Sispony celebra la festa major. La foguera de Sant Joan a la Massana s’encendrà al pàrquing del complex Tabola.
 
A Encamp, la festa comença amb una batucada i l’encesa de la foguera a l’aparcament del Prat de L’areny, amb la participació de la Colla de Diables. Entre les nou del vespre i les onze de la nit hi haurà l’espectacle de foc i cercavila pel poble fins que comenci el concert de la Revetlla de Sant Joan, amb els grups Auryn i Efecto Pasillo al Prat Gran.
 
El foc amb què s’encenen les fogueres de Sant Joan arribarà, en primer lloc, a Sant Julià de Lòria. La Flama del Canigó serà rebuda a Casa Comuna a la una de la tarda i es pujarà a la tarda fins a Casa de la Vall. La revetlla començarà a les 22.30 amb la cercavila dels fallaires pel centre. Enguany, els nens i adolescents d’entre 10 i 15 anys podran rodar una falla –sense foc– al costat dels fallaires adults. A la plaça de la Germandat hi haurà el ball dels fallaires i, després, la comitiva s’aturarà al Prat Gran, on es llegirà el manifest i s’encendrà la foguera. 
 
A Canillo, els joves de la parròquia recolliran la Flama del Canigó a Casa de la Vall a les set de la tarda i pujaran fins a l’aparcament dels Refugis, on s’encendrà la foguera a les deu la nit. 
Ordino encendrà una foguera simbòlica perquè la festa grossa la celebra per la revetlla de Sant Pere, és a dir, diumenge al vespre. 
 
Amb tanta oferta, no hi ha excusa per quedar-se avui a casa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT