PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Repunta l’ús del català al país amb els amics, a la feina i a casa

La Ministra de Cultura, Olga Gelabert, afirma que l’idioma oficial «viu el seu millor moment»

Per IVÁN ÁLVAREZ

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i el director del CRES, Joan Micó.
La ministra de Cultura, Olga Gelabert, i el director del CRES, Joan Micó. | ANA/M.B
L’estudi elaborat pel Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans (CRES) sobre  coneixements i usos lingüístics al Principat va presentar ahir els seus resultats i conclusions, L’enquesta, encarregada pel Servei de Política Lingüística, va reflectir uns resultats òptims pel que fa a l’augment de l’ús del català al país. Primerament, el català esdevé en la llengua més utilitzada a casa i amb els amics i incrementa la seva presència en l’àmbit laboral i en l’atenció de l’Administració Pública. A més, l’indicador d’ús en relació a la freqüència en què es fa servir la llengua, el català pren el relleu del castellà com a idioma principal i passa d’un 2,9% que marcava al 2009 a un 3,2% que es registrava al 2014, amb una puntuació sobre 5. 
La Ministra de Cultura, Olga Gelabert, va afirmar amb satisfacció que «el català viu el millor moment després de molts anys», tot i que va reconèixer que «fins que no he vist l’evolució dels darrers anys, no he considerat que eren xifres positives». D’altra banda, l’estudi mostra que el català passa del 48% al 58% –amb una puntuació sobre 100– i, d’aquesta forma, recupera la posició de 1995, any del primer estudi, i encapçala de nou la relació per davant de les altres llengües, com el castellà, el francès i el portuguès. 
El director del CRES, Joan Micó, va exposar alguns dels motius que poden explicar el repuntament del català a Andorra. Micó va afirmar que en els darrers anys hi ha una menor rotació de la població i una major proporció de treballadors que desenvolupen feines de cara al públic, de manera que «van adquirint els coneixements» i cada cop fan servir més el català.
 
Coneixement/ En aquest apartat, el català es el segon idioma després del castellà, però experimenta una millora respecte el 2009. Fa cinc anys el català marcava un 7,4 sobre 10, el castellà un 9,1, el francès un 4,9, el portuguès un 3 i l’anglès un 2,6. Al 2014, el català mostra un índex de 8,1 i el castellà puja fins al 9,2. El francès baixa al 4,8, el portuguès al 2,5 i l’anglès puja al 3. 
Pel que fa a l’ús de l’idioma, el català també repunta. En una mostra de 727 persones majors de 14 anys, un 33,9% dels enquestats afirma parlar només aquesta llengua a casa, seguit del 26,9% amb només castellà. En tercer lloc, en aquest apartat, es troben els que combinen les dues llengües i després els que parlen només francès, portuguès i altres combinacions. El 2009, en canvi, els que parlaven només castellà eren el 28,9% per davant dels que només ho feien en català, que representaven el 26,2%. En general, els enquestats declaren que la llengua més parlada a casa és el català en un 37,5% dels casos, mentre que el 2009 era del 29,9%. 
L’idioma que més es fa servir a Andorra parlant entre amics és també el català. Un 27,6% parla només en català i un 24,8% només en castellà. De la mateixa manera, el 42,1% afirma que l’idioma més utilitzat en el cercle d’amics és el català i un 31,8% assenyala el castellà. En tots dos casos, els percentatges augmenten i se situen per davant del castellà, a diferència del que passava ara fa cinc anys.  
A la feina i en l’atenció de l’administració pública, el català ja era la primera llengua més utilitzada i al el 2014 segueix guanyant terreny Un 43,4% utilitzen el català en les relacions internes entre companys i un 32,1% fa servir el castellà. El 2009, la xifra era del 38,2% i del 36,4% respectivament. A l’Administració Pública és la que mostra un major ús del català. Un 91,5% és atès només en català, mentre que el 2009 eren el 82,2%.
PUBLICITAT
PUBLICITAT