PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Purito, el rei dels pirineus

Purito guanya sota la pluja una altra etapa del Tour després d’una excel·lent pujada al Plateau de Beille

Per ALBERT CANES

Joaquim Rodríguez, amb gest de ràbia i esforç camí de la seva segona victòria en el Tour de França, després d’una bona pujada al Plateau de Beille, ahir.
Joaquim Rodríguez, amb gest de ràbia i esforç camí de la seva segona victòria en el Tour de França, després d’una bona pujada al Plateau de Beille, ahir. | Jeff Pachoud / AFP
No li ha anat malament del tot a Joaquim Rodríguez haver oblidat la general. Després de tres etapes seguides perdent temps respecte el líder, ahir va donar un espectacle, i dels bons. Va guanyar la dotzena etapa del Tour de França, signant un doblet magnífic en aquesta edició, i ho va fer donant una lliçó de què vol dir refer-se d’un mal moment. 
 
Un canvi d’estratègia és el que va necessitar Purito ahir per guanyar. Va treballar l’etapa des del principi, col·lant-se en una escapada de 22 corredors en els primers quilòmetres. Els favorits van caure a 10 minuts, sabent que no hi havia cap rival en la general en el grup d’escapats i això li va anar de meravella al resident a Andorra. Quan arribaven encara al primer port de muntanya, que era de categoria 1, el grup davanter va començar a reduir-se, i així va seguir fent a mesura que passaven els quilòmetres. El de Katusha, sense cap company d’equip com és habitual quan es troba al davant, va mantenir-se sempre en el grup davanter. 
 
Un grup més reduït va arribar a l’últim port, el que era de categoria especial i tenia com a corona el Plateau de Beille, i  va començar el show de Purito. El campió del món, Michal Kwiatkowski, havia pres una avantatge en solitari de gairebé dos minuts quan restaven 15km per a l’arribada. El català va veure que era el moment per donar caça al polac i va protagonitzar un atac. El van seguir Jakob Fuglsang i Romain Bardet, formant un grup de tres que curiosament eren el 18è, 19è i 20è classificats en la general. 
 
El de Katusha era el que millor aspecte mostrava i tirava del grup. Va demanar un parell de vegades el relleu, i al veure la negativa dels dos ciclistes que l’acompanyaven, va decidir llançar l’atac, deixant clar que tenia una capacitat molt superior a la dels seus rivals. Va ser just abans d’atrapar a Kwiatkowski, i quan quedaven 7,5km per a la línia de meta, Purito es va col·locar en la primera posició, amb tot de cara per obtenir el triomf. Tot plegat va ser sota una forta pluja que va acompanyar els ciclistes durant bona part de l’etapa.
 
Rodríguez, fins i tot, va tirar amb tanta força al final que li va poder treure un minut a Fuglsang. El català va sumar així la seva tercera etapa en un Tour en la seva carrera esportiva, però hi ha una dada que destaquen encara més: Només tres altres ciclistes en tota la història de la prova francesa havien aconseguit dues etapes en un mateix Tour amb 36 anys. Alessandro Petacchi va ser l’últim en fer-ho el 2010, any que curiosament Purito va guanyar la seva primera etapa a Mende. Per cert, ahir feia exactament cinc anys d’aquella victòria i la millor manera de celebrar-ho va ser convertint-se en el rei dels Pirineus. A més, Rodríguez vestirà avui el mallot de la muntanya ja que és segon en la classificació amb 52 punts, a 9 de Froome. 
 
Després de tant patiment i tant serrar les dents en els últims instants, el primer que li va venir a Purito a la ment, pres de l’emoció, va ser una comparativa futbolística: «Sóc com l’Atlètic de Madrid, o tot o res, no saps què pots esperar de mi». El de Parets va parlar del seu canvi d’estratègia quan va finalitzar la cursa: «Jo no puc quedar-me entre dues coses, o vinc a guanyar etapes o a per la general, i amb tot el que vaig perdre ahir [per dimecres] la general estava acabada. Així que he buscat l’etapa i espero que no sigui l’última». 
 
El fet de viure a Andorra, a prop d’on es va fer l’etapa ahir, va suposar també una bona avantatge per al resident al Principat, tal i com ell mateix va explicar: «En l’escapada veia que el meu pas era diferent. En els altres ports he intentat deixar al màxim de rivals, he tractat de gastar el menys possible. Plateau de Beille és un port que el tinc a prop i el conec bé, sabia que seria molt dur i que ho podria intentar». 
El Tour surt avui dels Pirineus i farà un petit descans de muntanya abans d’entrar als Alps. La tretzena etapa es disputarà entre Muret i Rodez i comptarà amb 198,5km d’un recorregut que es presenta ondulat en el tram final. Serà una jornada per als aventurers i també per als velocistes ja que l’etapa tindrà només tres ports, que seran de tercera i quarta categoria.
 
1.069 inscrits i molts noms a la primera edició de La Purito
 
La marxa cicloturista La Purito, impulsada pel guanyador de l’etapa del Tour d’ahir, Joaquim Rodríguez, ha doblat les expectatives d’inscrits. Un total de 1.069 persones participaran el 9 d’agost en la prova, que no té com a objectiu la competició sinó assolir un repte que es presenta majúscul: Més de 5.200 metres de desnivell positiu amb 145 quilòmetres de recorregut per a la prova llarga. Només dos trams seran cronometrats: el Coll de la Gallina i la pujada als Cortals d’Encamp. Dels 1.069 inscrits, 97 són ciclistes d’Andorra, mentre que tota la resta vindran principalment d’Espanya i també arribarà gent de França, Holanda, Bèlgica i Itàlia, entre altres països. 
 
# En el llistat de participants destaquen molts noms. Als ja anunciats Joaquim Rodríguez, Miguel Indurain, Alberto Losada, Ángel Vicioso i Dani Moreno, s’hi sumen  Damiano Carusso i Chechu Ruviera. També esportistes mediàtics de fora del ciclisme hi participaran, com per exemple, Nani Roma, Carles Checa i els residents Toni Bou i Dani Juncadella.

PUBLICITAT
PUBLICITAT