PUBLICITAT

Andorra La Vella

Cultura, oci, natura i... estudi

Els 29 estudiants de català internacionals passaran una setmana a Andorra coneixent la idiosincràsia del país

Per ESTHER JOVER MARTIN

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, al centre, col·loca un mocador distintiu del Campus a una de les alumnes, ahir.
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, al centre, col·loca un mocador distintiu del Campus a una de les alumnes, ahir. | E. J. M.
Vistes als museus, a les esglésies romàniques, un concert íntim amb el cantautor Roger Mas, una trobada amb els escriptors Antoni Morell i Albert Villaró, xerrades, tallers, sortides a la natura i, algunes hores d’estudi, omplen el programa d’activitats de la primera setmana del 14è Campus Universitari de la Llengua Catalana, coorganitzat pel Govern i l’Institut Ramon Lull. Des de l’any 2002, una trentena d’estudiants de català d’arreu del món es troben a Andorra –cada any en una parròquia diferent– i passen una altra setmana en una població gironina. Enguany, el Campus té lloc entre Andorra la Vella i Girona.
 
Cuba, Rússia, Polònia, Canadà, Alemanya, Estats Units... Són alguns dels països de procedència dels 29 alumnes d’enguany, de 14 nacionalitats diferents. «La primera reacció que un té és que gent de llocs tan diversos s’interessi per la nostra llengua, la vulgui aprendre i, a més, que arribi aquí amb coneixements tan avançats. Fa feliç que la teva cultura interessi en aquests països, i hem d’ajudar a la promoció i que cada cop hi hagi més gent interessada en la nostra llengua», va subratllar ahir el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, en la benvinguda al grup al centre cultural La Llacuna. L’espai també acull la mostra fotogràfica 2002-2014: Tot fent campus!, que recull textos i fotografies dels participants de les diferents edicions. «El Campus és molt intensiu, des d’un punt de vista acadèmic, però també hi ha d’altres activitats culturals perquè es xopin de la realitat lingüística i cultural del país», va afegir Jover. 
 
Per a alguns alumnes és la seva primera estada al Campus, com per a l’Ingrid Santana, del Canadà, però n’hi ha que repeteixen per tercera vegada, com el Lech Piotrowski, de Polònia.
 
Al Campus d’enguany s’hi havien inscrit trenta alumnes, dos dels quals procedeixen de Cuba. Amb tot, una noia cubana no s’ha presentat a la trobada acadèmica tot  i que consta que va marxar del seu país per assistir a l’estada.
 
La resta de participants es va reunir diumenge a la nit a la seva arribada a Andorra la Vella, on s’allotjaran fins diumenge. El coordinador del Campus, Joan Ramon Marina, els va regalar un mocador identificador a cadascun –n’hi ha dels tres colors de la bandera andorrana– i els va mostrar el centre històric de la capital. El grup també va visitar el Consell General, on el síndic general, Vicenç Mateu, els va donar la benvinguda a Andorra, on aprofundiran en el català. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT