PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes preveu finalitzar les obres del nou dipòsit d’aquí a 12 mesos

La nova instal·lació evitarà futurs talls en el subministrament

Per ESTEFANIA GRACIA

Roda de premsa per explicar les afectacions de la tempesta, ahir.
Roda de premsa per explicar les afectacions de la tempesta, ahir. | ANA / B. N.
El president de la Companyia d’Aigües Potables d’Escaldes-Engordany (CAPESA), Eduard López, va confirmar ahir que es preveu finalitzar les obres del nou dipòsit de la zona de la Plana «en uns 12 o 14 mesos, però si tot va bé, fins i tot poden estar acabades en uns 10». 
 
Les noves instal·lacions, permetran evitar possibles talls del subministrament d’aigua com el que es va desenvolupar durant tot el dia d’ahir. I és que el nou dipòsit, situat al costat de l’actual, permetrà tenir un «rebost d’aigua per subministrar el líquid a tota la parròquia durant unes 24 hores en cas de que sorgeixi una urgència».
 
Antecedents del tall / Segons va informar López, cap a les 19:30 hores de dimecres, els tècnics de CAPESA es van adonar que l’aigua d’Escaldes sortia tèrbola i amb un color massa intens. Davant aquest fet, «la primera actuació va ser tallar la captació de l’aigua», però el problema va arribar quan «vam veure que el dipòsit també estava «en mal estat», doncs tenia sediments i argila fangosa que enterbolien l’aigua i feien que aquesta «no tingués els valors adients pel consum humà». 
Davant d’aquesta situació, a les 19:45, es va decidir tallar tot el subministrament que depenia d’aquest dipòsit, doncs un 95% de la parròquia rep aigua d’aquesta font. «De seguit, però, es van començar les tasques de neteja» segons va aclarir López, i és que no han parat de treballar «des que es va localitzar el problema». 
D’aquesta manera, es va haver de buidar tota l’aigua del dipòsit, «netejar-lo en sec i posteriorment abocar-hi nova aigua». A les sis del matí, segons va comentar López, les instal·lacions ja estaven netes, però llavors «teníem un marge curt per buscar causes i solucions».  
 
Causes / Segons va comentar el president de CAPESA, la tempesta que va tenir lloc dimarts al vespres, va tenir l’epicentre a la conca del riu Claror, provocant que caiguessin fortes ruixades, «amb gran intensitat i violència», sobre els pics de la zona, fent que es provoquessin una mena d’esllavissades «que van actuar com la lava dels volcans». Doncs un seguit de sorra i sediments van lliscar per les muntanyes i van anar a parar al riu, provocant sedimentacions i formacions argiloses que van seguir riu abaix fins arribar a la zona de captació de l’aigua. On des d’allà, es distribueix al dipòsit i es ramifica per totes les canonades d’Escaldes. D’aquesta manera, els filtres i totes les instal·lacions de la xarxa d’aigües de la parròquia, van quedar afectats i embossats degut a l’argila que havia provocat l’epicentre de la tempesta.
 
Reobertura del subministrament / Finalment, ahir es va reobrir el subministrament d’aigua cap a les deu i mitja de la nit, tot i que des d’hores abans, el comú i el propi Govern, ja van avisar que l’aigua proporcionada només podria ser utilitzada per casos d’higiene, en cap condició, «es pot usar l’aigua per un consum de boca». 
 
A hores d’ara, continua la restricció, i és que fins que el nivell de terbolesa de l’aigua no estigui dins dels límits establerts, no es podrà garantir el consum de boca als ciutadans, i «si no hi ha cap imprevist ni problema, esperem que durant dijous, ja es pugui oferir l’aigua potable». I és que segons va informar López, en el moment de la tempesta, l’aigua estava en un grau de terbolesa de 1.000 NTU, m’entre que la llei estableix que per considerar-se aigua apta pel consum humà, el valor ha d’estar entre 1 i 5. 
 
Possibles repeticions / Tot i que s’està construint el nou dipòsit per evitar futures situacions similars a les d’ahir, fins que el projecte no estigui acabat, «és possible que torni a caure una tempesta i que pugui afectar de nou al sistema, no ho podem saber», assegura López. Tot i que els experts comenten que és difícil que es repteixi una situació similar, doncs fins ara, «sí podíem haver tingut algun dia amb aigua una mica tèrbola per les pluges, però mai fins a aquest nivell». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT