PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’oposició d'Escaldes exigeix un pla estratègic amb visió de futur

La minoria demana celeritat en la connexió de les xarxes d’Escaldes i d’Andorra la Vella

Per IVÁN ÁLVAREZ

Reunió del comú d’Escaldes-Engordany, ahir.
Reunió del comú d’Escaldes-Engordany, ahir. | Emilio Prenas
Era previsible que els problemes derivats de la manca d’aigua marquessin la sessió de consell de comú d’Escaldes-Engordany. Aquí van residir els punts de fricció més visibles entre la competència comunal i el sector minoritari en un exercici de retrets que es van centrar, principalment, en la necessitat de tenir un pla estratègic amb visió de futur, que inclogui la connexió de les xarxes d’Andorra la Vella i Escaldes, la connexió de l’hospital amb el subministrament d’aigua de la capital i la finalització de la construcció del nou dipòsit que ha d’evitar, en bona mesura,contingències com les de la setmana passada .
Aquests van ser els trets principals de la demanada de l’oposició. La consellera Cèlia Vendrell va afirmar que «sembla que a l’equip comunal s’hagin oblidat de les obligacions que els hi demana la llei qualificada de limitació de competències que diu que la captació, tractament i distribució d’aigua és competència comunal». A Escaldes, com se sap, l’aigua la subministra Capesa, una empresa privada que, tot i això «no eximeix que el comú en sigui responsable», va apuntar Vendrell. 
La minoria va demanar «la necessitat» que des de Capesa es faci un pla estratègic de futur i que «estem en l’obligació de posar tots els mitjans possibles per minimitzar els efectes de la pluja». Vendrell va apuntar que «què passarà a Escaldes d’aquí 10 o 20 anys? Amb el creixement previst al pla d’urbanisme, Capesa podrà seguir subministrant aigua? N’hi haurà suficient per la parròquia?». Precisament, per aquest motiu, van sol·licitar que hi hagués un enginyer a Capesa a temps complert en plantilla amb la finalitat de «prevenir accidents, evitar o minimitzar els efectes». A més, la minoria demana celeritat en  la connexió de les xarxes d’aigua de la capital i Escaldes per garantir el màxim subministrament d’aigua com a sol·lució alternativa en el cas que hi hagués problemes i evitar dependre tant de la vall del Madriu.
Els cònsols van recollir el testimoni i van assegurar que en un any estarà construït el nou dipòsit i que permetrà no dependre únicament de l’actual. El cònsol menor, Marc Calvet, va afirmar que el nou dipòsit «doblarà la capacitat de l’actual» i es treballarà amb els dos a la vegada. Calvet va explicar que el comú no defugirà responsabilitats, que la tempesta els va agafar  d’imprevist i que posa fil a l’agulla pel que fa al pla estratègic de futur i a recollir queixes als afectats. 
El cònsol menor  va deixar clar que «hi ha un pla estratègic i una previsió que va lligada al creixement de la parròquia. Amb la remodelació del pla d’urbanisme que s’espera que es dugui a terme al 2016 hi ha un estudi per veure quins són els punts necessaris per la distribució d’aigua i fins a quina quantitat». 
 
Estatuts aprovats/ D’altra banda, el Comú va aprovar els estatuts de la nova Associació de comerciants de l’avinguda Carlemany i travessers, l’entitat que ha d’agrupar els diferents sectors comercials i de restauració de la parròquia. Aquí va recaure un altre punt dissonant entre majoria i minoria, la decisió que, durant els primers sis mesos, hi hagi una figura d’un secretari-gerent, tot i que al mes de gener està previst que les funcions se separin en dos càrrecs. Aleix Mañosas, conseller de l’oposició, va argumentar que «trobem que aquests estatuts que se’ns van presentar tenen certes irregularitats». Mañosas va argumentar que «un dels punts que no compartim és el d’aquesta figura de secretari-gerent que, segons els estatuts, és una figura que no tindrà vot però si veu i podrà ser remunerada». El conseller de la minoria va explicar que «proposem una fórmula per què no se saltin els estatuts   i que, des del principi, secretari i gerent siguin dues figures separades i no se’ns escolta» Mañosas, visiblement molest, va assegurar que «la majoria comunal fa uns estatuts que es volen saltar des del principi i cada cop que volem fer aportacions no hi ha diàleg. Ens molesta perquè sembla que parlem davant d’una paret i no se’ns agraeix la feina ni accepten les millores que proposem». 
El conseller Josep Tudel va fer la rèplica i va lamentar que «per un tecnicisme, el sector minoritari s’hagi abstingut en la votació dels estatuts de la nova associació». Tudel va insistir en que «falta un temps d’adaptació i el tema del secretari i el gerent es farà durant els primers sis mesos. Això ens marca la llei i el Govern ho validarà». El conseller va apuntar que «de moment el socis fundadors  de l’associació seran uns 50, en representació d’uns 80 establiments». «Amb això el Comú no es vol treure de sobre una patata calenta i volem insistir en que estarem a sobre de l’associació», va cloure Tudel.
PUBLICITAT
PUBLICITAT