PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

El Retaule de Sant Ermengol, amb més «ritme i dinamisme»

Joan Hernández dirigeix enguany l’obra, escrita per Esteve Albert, del 7 al 15 d’agost al claustre

Per Josep Romero

El president del Patronat del Retaule, la tinent d’alcalde i el nou director de l’obra, ahir a l’Espai Ermengol.
El president del Patronat del Retaule, la tinent d’alcalde i el nou director de l’obra, ahir a l’Espai Ermengol. | El Periòdic
molt ha plogut des de la primera representació del Retaule de Sant Ermengol, un dissabte 3 d’agost de l’any 1957. Malgrat el pas del temps i amb algunes interrupcions, l’obra escrita per Esteve Albert continua fidel a un muntatge escènic de teatre popular amb pocs recursos i amb una capacitat important de mobilització de la població de la capital alturgellenca. Enguany l’espectacle teatral –que escenifica alguns episodis de la vida de Sant Ermengol, bisbe de la Seu des de l’any 1010 fins al 1035– presenta com a novetats més importants el canvi de la direcció artística. Joan Hernández, assumeix aquesta tasca, substituint Lluís Obiols, que la va dirigir entre els anys 2007 i 2014. El nou director, nascut a la Seu i amb molts vincles amb Andorra, on exerceix de professor de teatre, va explicar ahir que l’edició d’enguany tindrà «un caràcter continuista i de transició», però, tot i així, s’ha fixat com a repte «emfatitzar en la humanització dels personatges del Retaule», perseguint «un espectacle amb més  ritme i dinamisme» gràcies a la música i les veus en off dels narradors. En les edicions anterior era l’actor Ramon Viaplana qui oferia la narració en directe. Des de fa tres setmanes s’estan realitzant els assajos al Centre Cívic del passeig Joan Brudieu.
 
ESPECTACLE MUSICAL/ Hernández va explicar que el Retaule el concep com «un espectacle teatral i no com una obra teatral». En el quadre escènic alguns actors han assumit personatges nous i també «hi ha alguna que altra incorporació», que no va voler revelar. El Retaule també inclou dues actuacions en viu del Cor de Cambra Caterva de la Seu els dies 9 i 11 d’agost. La formació musical interpretarà els temes de les escenes del Mil·leni, la Consagració i l’Enterrament. A més, el cant de la Sibil·la (profetessa que canta la fi del món) s’escoltarà en viu i en directe amb la soprano Laura de Castellet, durant totes els dies de les representacions.
 
El president del Patronat del Retaule de Sant Ermengol, Jesús Galindo, va subratllar que entre els seus objectius figura aquest any «poder superar la xifra dels 1.100 espectadors de la passada edició» i per fer-ho possible considera que és necessari «comunicar més i millor, especialment cap al públic resident al Principat d’Andorra i a la Cerdanya». 
 
De la seva banda, la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Seu, Anna Vives, va destacar la importància del Retaule «com un element de cohesió social a banda de ser l’espectacle emblemàtic del municipi des de la vessant cultural i de dinamització econòmica».
 
HORARIS I VENDA D’ENTRADES/ Les representacions s’oferiran del 7 al 15 d’agost al Claustre de la Catedral de Santa Maria a partir de les deu del vespre. Les entrades es poden adquirir a la Seu, en l’Oficina de Turisme, l’Espai Ermengol i el Consell Comarcal al preu de 15 euros. Si es compra de manera anticipada el seu cost és de 13 euros. 
 
A Andorra es poden reservar a Cal Sinquede, a la plaça Guillemó, i a la llibreria la Puça, al carrer de la Vall. Les entrades també es poden comprar en línia mitjançant la pàgina web www.retaulesantermengol.com. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT