PUBLICITAT

Andorra la Vella

La capital espera cobrar 142.000 euros en concepte de multes

Un edicte publica la identitat i deute que 965 persones físiques i jurídiques mantenen amb l’administració

Per El Periòdic

Sanció a l’eixugaparabrisa d’un vehicle per estacionar indegudament.
Sanció a l’eixugaparabrisa d’un vehicle per estacionar indegudament. | Àlex Lara
Si els ciutadans que mantenen un deute amb el Comú d’Andorra la Vella per haver comés infraccions al Codi de la Circulació fessin efectiu avui el pagament de les multes que se’ls hi ha anat imposant, la capital podria mantenir l’aparcament del Parc Central II, de recent obertura, durant els propers cinc anys. Gairebé mil persones, entre les que consten tant aquelles de caràcter físic com les jurídiques, deuen un total de 141.766,44 euros a l’administració de la capital en concepte de sancions administratives per un mal ús de les zones d’estacionament de la parròquia.
 
La identitat i xifra pendent de pagament de les 965 persones es va fer pública ahir a través del Butlletí Oficial, mitjançant un edicte. El document notifica als afectats les denúncies d’infraccions a les normes comunals i se’ls informa sobre la possibilitat de presentar al·legacions en els propers deu dies, a comptar des d’avui. En cas que els deutors no es manifestin i no presentin arguments en contra de la quantia que se’ls exigeix, en el termini d’un mes, i segons adverteix l’edicte, «es procedirà a l’execució forçosa de la sanció» tot aplicant-t’hi un recàrrec del 20% pel retardament donat en el pagament de la multa.
 
Xifres i concepte/ Els més de 140.000 euros que la capital hauria de cobrar en els propers mesos són el resultat de les sancions imposades pels agents de circulació comunals a aquells qui han prescindit de col·locar tiquet al seu vehicle quan s’estacionaven en una zona blava o verda o bé quan el temps d’aparcament excedia l’hora del tiquet, entre les sancions més freqüents.
 
Els imports fets públics ahir sumen en la majoria de casos diferents sancions i en reclamen el pagament conjunt. A la llista, composada per noms de totes les parròquies, hi consten tant la xifra inicial com la quantia amb el recàrrec del 20% ja sumat. Les persones que menys deuen sumen 72,12 euros en multes.
Els imports (amb el recàrrec per retard en el seu abonament inclòs), oscil·len majoritàriament entre aquests més de 70 euros en sancions per aparcament indegut i els 216 euros, les dues dades que amb més freqüència apareixen. 
 
No obstant, alguns dels deutors acumulen més de 1.400 euros endenúncies dels agents de circulació per fer un mal ús dels pàrquings més econòmics d’Andorra la Vella o  bé per no estacionar d’una manera adequada. 
 
Si bé ningú excedeix aquests més de 1.400 euros en multes, diverses persones de la llista acumulen deutes d’entre 1.298 euros, mil i 930 euros, les tres xifres més elevades. Tot i que predominen els deutes que van des dels 72 als 144, també poden observar-se imports que van des del 338 als 788 euros –o més–. A banda dels civils, entre els infractors multats consten els noms de diverses societats i empreses del país i fins i tot associacions. 

Les empreses només sumen 10.000 euros en multes/ Si de les 965 persones que tenen deutes amb el Comú d’Andorra la Vella per cometre infraccions en el Codi de la Circulació en restem les persones jurídiques i sumem les xifres que han de cobrir en concepte de mal aparcament, trobem que una trentena de societats, grups empresarials i fins i tot agrupacions esportives mantenen un deute amb l’administració de la capital.

En total, la quantia que el Comú hauria de cobrar per les infraccions sancionades per part dels seus agents comunals i comeses per treballadors de societats i altres empreses, és de poc més de 10.000 euros, xifra poc destacada en comparació amb els més de 120.000 euros que els ciutadans haurien de pagar en total per multes al mal aparcament. Destaquen, entre les societats multades, els vehicles d’empreses de l’àmbit de la construcció i aquelles dedicades als serveis.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT