PUBLICITAT

Encamp

La Diada andorrana vol millorar les relacions dels petits Estats

Les jornades compten amb 23 ponències i càrrecs institucionals

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació del llibre ‘Models de país per a Andorra’, ahir.
Presentació del llibre ‘Models de país per a Andorra’, ahir. | ANA / M.C.
La 28ª Diada andorrana a la XLVII Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que es desenvoluparà el proper 22 d’agost, tindrà com a fil conductor la relació d’Andorra amb els petits estats. I és que segons ha comentat la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, l’objectiu principal d’aquestes jornades és «veure quina relació tenim i quina podríem tenir amb altres petits estats». Mach també creu que aquesta reciprocitat s’ha de fer encara més palesa tenint present que Andorra està negociant un acord d’associació amb la Unió Europea de la mà de dos petits estats més.
 
I és que Mach assegura que les relacions entre els petits estats són poc fluides, perquè «sovint anem a tractar amb els més grans» i «no ens parem a pensar amb els que són igual que nosaltres i poden tenir els mateixos problemes». D’aquesta manera, amb l’intercanvi de coneixements que puguin aportar els diferents ponents, es vol «esperonar perquè es pugui buscar aquesta relació en diferents àmbits, com l’econòmic, social o institucional».
 
Per dur a terme la Diada, es faran 15 ponències presencials i 8 no presencials. Entre aquestes, s’hi trobaran representants institucionals com ambaixadors i ministres o persones que han ocupat aquests càrrecs a Andorra i a altres països com Luxemburg, Suïssa, Liechtenstein, San Marino o Mònaco. De la mateixa manera que es comptarà amb experts en meteorologia, geologia, antropologia i altres àmbits de col·laboració. Per la seva part, SAC prepara també la seva participació en l’UCE, doncs la Societat estarà present a la secció de cinema amb un documental sobre els castellers, a més d’en una jornada sobre L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el territori.
 
La presentació de la propera Diada, va tenir lloc ahir aprofitant la mostra del llibre que recull la vintena de ponències que es van desenvolupar l’any passat. A diferència de la resta d’edicions, el volum parteix d’un mateix tema global: els models de país per a Andorra. I aborda aquest punt a través de diferents articles del vessant energètic, de salut o afers socials. Per elaborar el llibre, SAC ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Cultura, un donant anònim i FEDA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT