PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CRES denota una davallada en la població jove del Principat

Els moviments migratoris, la baixa natalitat i la longevitat dels ciutadans deteriora Andorra

Per ESTEFANIA GRACIA

Jubilats, pares i fills passejant pel centre d’Andorra la Vella, ahir.
Jubilats, pares i fills passejant pel centre d’Andorra la Vella, ahir. | TONY LARA
el Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), ha detectat «una tendència a disminuir el percentatge de població més jove». Doncs segons dades publicades per la mateixa entitat, del grup de persones enquestades el passat 2009, un 21% eren joves d’entre 25 a 34 anys, mentre que aquests darrer 2014, aquesta franja d’edat només comprenia el 16% del total d’enquestats. En contraposició, ha augmentat la població de 50 o més anys, i és que ha passat d’un 35% al 2009 a l’actual 38%. 
 
Segons el director del CRES, Joan Micó, aquest fet es pot explicar per un «envelliment general de la població que viu al Principat». Probablement «causat per moviments migratoris», com el retorn d’immigrants en edat de treballar al seu país d’origen, el descens en l’arribada d’aquest perfil de treballadors i el fet que part de la població nacional hagi optat per anar a treballar fora d’Andorra. Cal afegir també la longevitat de la població Andorrana, doncs segons l’Informe del Desenvolupament Humà 2014 realitzat per les Nacions Unides, en les últimes tres dècades, l’esperança de vida ha augmentat 6,3 anys, doncs mentre l’any 1980 la mitjana d’edat màxima era de 74,9 anys, l’any 2013 ja era de 81,2 anys. A aquests factors també cal afegir «la baixa taxa de natalitat» que precedeix des de fa uns anys a Andorra. I és que Micó esmenta que el Principat es troba entre els països del sud d’Europa amb «una taxa de fecunditat més baixa».
 
Per solucionar aquests envelliment de la població, Micó creu que ha d’entrar més gent jove al país. I és que actualment, tenim «menys joves dels que necessitaríem per poder cobrir la gent gran» i els vuits que aquests vagin deixant un cop es jubilin o s’apartin d’altres aspectes actius de la societat. Tot i això, Micó assegura que Andorra és un país «acostumat a la migració» i «no dubto que acabin venint tots els joves que necessitem». Per això, el president creu que per recuperar la joventut de la població, ja no és «tant important tenir fills, sinó que entri gent». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT