PUBLICITAT

Andorra la Vella

La proposició de banc cooperatiu arriba als despatxos de l’AREB

Eusebi Nomen assegura que la institució ha rebut la proposta de manera «molt acollidora»

Per Marisa da Costa

Els impulsors de Raiffeisen entreguen la documentació a l'AREB, ahir.
Els impulsors de Raiffeisen entreguen la documentació a l'AREB, ahir. | TONY LARA
Dos dels representants del projecte raiffeisen.ad van fer ahir entrega a les dependències de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) del document mitjançant el qual presenten oficialment a la institució gestora la cooperativa que proposen com a solució per a l’afer BPA que esclatava ara fa més de cinc mesos. Tal com va informar l’economista Eusebi Nomen, un dels promotors de la iniciativa, la reunió amb els membres de l’AREB efectuada als seus despatxos i desenvolupada en un marc «molt acollidor», va tenir com a objecte «la presentació d’una oferta en ferm d’una alternativa que comporta la creació d’una societat raiffeisen», idea ja presentada davant la societat els darrers dies.
 
Aquesta primera parada va anar consecutivament seguida per l’exposició dels plans davant dels partits Liberal i del Partit Socialdemòcrata, el qual ja havia manifestat a través del seu primer secretari, David Rios, l’interès –amb matisos– per «una opció en la que creiem».
 
Malgrat no poder desvetllar la resposta dels representants de l’AREB, impedits per «un pacte de confidencialitat que no ens permet divulgar» el contingut de la trobada, Nomen es mostra «optimista»; l’estudi de les propostes per part de l’Agència anirà seguida per retrobaments construïts «sobre el pilar d’evitar la destrucció de valor que comporta la constitució de l’entitat pont Vall Banc».
 
«Convençuts que si les autoritats andorranes hi col·laboren, s’està a temps» d’evitar les conseqüències que, sota el parer dels impulsors de la societat cooperativa, tindria el pla actual de l’AREB i que passa, «en un escenari de liquidació», per unes «pèrdues valorades entre 313 i 584 milions d’euros», «presentem una oferta d’adquisició d’una part del negoci de BPA o d’adquisició d’accions dins d’una reestructuració o recapitalització de BPA». Els implicats en el projecte raiffeisen.ad recorden que, per llei, s’ha s’optar «per l’opció que minimitzi la destrucció de valor» i la seva, asseveren, permetria que «tots els assalariats mantinguin els seus llocs, els clients no vegin preferents i saldos afectats i els accionistes no pateixin destruccions».
 
Eusebi Nomen va voler informar, de la mateixa manera, sobre l’inici de contactes amb entitats bancàries estrangeres. L’economista assegura que la proposta es veu amb bons ulls des de fora i que raiffeisen.ad «rebria la tradicional solidaritat de les entitats bancàries» i recorda la importància de «restablir vincles amb els corresponsals internacionals». 
 
En cas d’adopció del banc cooperatiu com a solució per a l’afer BPA, «els accionistes no perdrien tota la seva inversió». El document entregat ahir a l’AREB depara per als actuals accionistes de BPA «70 milions» d’euros, pel que passarien a ser «socis minoritaris» tot ostentant un terç del capital del banc cooperatiu. Per a Nomen, la proposta que representa no és la millor alternativa només perquè és la que implica menys pèrdues sinó que, a més, és inclusiva a tots els nivells: empleats, accionistes i clients.
 
A més de la satisfacció per com va transcórrer la trobada amb els treballadors de l’agència de resolució, Eusebi Nomen va celebrar «l’actitud dels grups parlamentaris, ja que demostra una fantàstica rebuda del projecte» i destaca la positivitat que el tema es debati a la comissió legislativa de vigilància, independentment del suport que es doni a l’oferta. A més de trobar-se amb PS i Liberals la tarda d’ahir, la setmana vinent els promotors de raiffeisen.ad es reuniran amb el partit Socialdemòcrata i Progressista per comentar la proposta i esperen d’igual manera trobar-se amb Demòcrates per Andorra.

Les formacions polítiques reben els promotors de raiffeisen.ad, proposta que ara analitzaran/ Després de fer l’entrada de la documentació a la seu de l’AREB i d’intercanviar informacions amb els seus treballadors, els impulsors de la que seria la primera banca cooperativa del Principat van continuar amb la presentació de la seva iniciativa tot encetant converses amb les diferents formacions polítiques amb presència al Consell General.

La primera trobada va desenvolupar-se amb representants del partit Liberal. El conseller liberal Ferran Costa va prescindir de llançar una valoració precipitada tot assegurant que, juntament amb assessors i, a partir d’aquí i si s’escau, reprendran els contactes. En tot cas va assegurar que, «sigui quina sigui la via per la qual finalment s’opti», exigiran a les autoritats una justificació argumentada del per què de la solució triada i la desestimació de les altres.

Després de la trobada amb els liberals, els portaveus de la mesura que aspira a adquirir part de BPA varen reunir-se amb la consellera socialdemòcrata Rosa Gili i el primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, qui ja va manifestar que es mantenen oberts. La setmana vinent serà el torn d’SDP i s'espera la resposta del grup demòcrata per tal que, d'igual manera, els sigui presentada la idea. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT