PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Diada planteja les relacions entre els petits Estats europeus

La política, l’educació i la ciència analitzen la situació actual en la jornada organitzada pel SAC

Per R. M. S.

Un moment de la Diada d’una edició anterior, amb Gilbert Saboya.
Un moment de la Diada d’una edició anterior, amb Gilbert Saboya. | TONY LARA
Avui a partir de les 9.30h del matí hi ha la ja tradicional cita anual amb la Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu, que a Prada de Conflent celebra la seva 47a edició amb el títol Andorra i els Petits Estats d’Europa. A la programació es troben noms il·lustres de la política, la ciència i l’educació del Principat. La jornada, que inclou sessió matinal i de tarda com és habitual, i que està organitzada per la Societat Andorrana de Ciències.
 
La intenció d’aquesta edició és analitzar la situació actual en la relació existent, o no, entre els diferents petits Estats d’Europa. «Tenim relació amb els veïns del sud i del nord, però potser poca entre la resta de petits països», assegurava ahir Àngels Mach, que recordava que en anys diferents es van fer diades exclusivament per a la reflexió respecte a la relació «amb els veïns del sud i un altre any per als del nord». Andorra, segons Mach, el que hi ha és una escassa unió de poders entre la resta de petits Estats europeus, i això és el que es posarà sobre la taula avui en la 47a edició d’aquesta diada. 
 
«A més dels Jocs Olímpics dels Petits Estats d’Europa, alguns temes de salut perquè els països són a l’Organització Mundial de la Salut, o les relacions que hi pugui haver entre parlamentaris d’uns i altres països, també hi ha relacions d’altres tipus com en el vessant econòmics, social i també cultural», hi va afegir ahir la directora del SAC, que reivindicava també la «força» de diversos petits Estats junts dins de la Unió Europea.
 
Les ponències, des de les 9.30h / A partir de les 9.30h comença la Diada a Prada de Conflenta un Lycée que acollirà nombroses personalitats del món de la política, l’educació i la ciència. Serà Marta Fonolleda, vicerectora per les relacions de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) amb Andorra, l’encarregada de donar la benvinguda amb la seva presentació de la jornada. Les primeres ponències seran a càrrec d’Alan Ward, professsor de l’Escola Andorrana i Guillem Bellido, del Servei Meteorològic d’Andorra, amb les temàtiques del comerç electrònic i la meteorologia, respectivament. 
 
Just després de la primera pausa, Joandomènec Ros, president de l’equip rector de la 47a edició de l’UCE, obrirà pas a la resta de ponències presencials, amb l’exconseller del Govern, Antoni Ubach (Mònaco, i els altres, vist per un andorrà), la ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer (Polítiques conjuntes de salut amb els petits Estats d’Europa), i el síndic general, Vicenç Mateu (Petits Estats i especificitat). 
 
A partir d’aquí, es llegiran les ponències no presencials, amb autors del perfil de Jaume Serra, ambaixador d’Andorra a la Santa Seu i també economista; Alexis Estopiñan, director del departament d’Estadística; Xavier Déu, soci de Carlis a Luxembug i empresari; Enric Tarrado, ambaixador d’Andorra a Suïssa, Liechtenstein, San Marino i Mònaco; i Jaume Bartumeu, excap de Govern i president de Socialdemocràcia i Progrés.
 
Per la tarda, a partir de les 15.00h i fins a les 18.00h, les conferències continuaran novament de manera presencial amb Josep Duró, president de la Creu Roja andorrana; Judith Pampalona, doctoranda en antropologia social i econòmica a la UAB; Antoni d’Ortodó, cònsol honorari d’Estònia a Andorra; Sïlvia Bonet, consellera general d’SDP; Meritxell Mateu, consellera general de DA; Gilbert Saboya, ministre d’Afers Exteriors; i Jordi Domingo i Olga Gelabert, que tot i que no podran assistir sí que es llegiran les seves aportacions. Després serà el moment del debat final amb la cloenda de la presidenta de la SAC. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT