PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espanya intensificarà la lluita contra el contraban

L’import il·legal de tabac suposa pèrdues de mil milions d’euros

Per EL PERIÒDIC

Milers de cigarrets provinents del contraban, confiscats pels Mossos.
Milers de cigarrets provinents del contraban, confiscats pels Mossos. | MOSSOS D'ESQUADRA
Un estudi impulsat a nivell espanyol xifrava en 1.000 milions d’euros les pèrdues en recaptació fiscal en l’àmbit tabaquer a causa del contraban. Vist l’impacte per a les arques de l’Estat, el president d’Altadis, Juan Arrizabalaga, advertia ahir sobre la «intensificació de la bel·ligerància» contra el contraban de tabac. El dirigent del grup multinacional del sector del tabac i de la distribució, que actualment se situa en la tercera posició dins de la fabricació de cigarretes a nivell europeu, va definir la importació il·licita d’aquest producte com una «lacra social» que no només provoca un «greu perjudici econòmic i de disminució dels llocs de feina» en el sector tabacaler, sinó que ocasiona un «gravíssim mal colateral»: el d’una «enorme pèrdua en la recaptació d’impostos» cosa que, alhora, «perjudica i afecta tota la societat».
 
Arrizabalaga assegurava que «segons les darreres estimacions conegudes, gairebé l’11% de les vendes de tabac a Espanya provenen del contraban, el que suposa sostreure a les arques de públiques prop de 1.000 milions d’euros, una ingent quantitat de diners que podria estar dedicant-se a beneficis socials o a pagar menys impostos», segons informa Europa Press.
L’augment d’aquestes dades «molt preocupants» després de l’informe que Arrizabalaga denunciava davant de l’auditori en la inauguració del primer Congrés contra el contraban de tabac celebrat a Sevilla, és el motiu pel qual advertia públicament sobre «l’obligació de mantenir, i fins i tot intensificar, la nostra bel·ligerància en la lluita contra el contraban». Representants de l’Administració de Justícia, de l’Agència Tributària, les Forces de Seguretat de l’Estat i «altres institucions i organisme públics implicats» en l’eradicació de la importació il·legal de tabac, «així com diversos representants del sector i d’agrupacions que vetllen pels interessos dels consumidors» s’involucraran en la intensificació dels controls d’aquest delicte.
  
Andorra, Punt d’entrada / Segons l’estudi citat, deu de cada 100 cigarrets fumats a Espanya tenen una procedència il·lícita. Tal com consta a l’informe, Catlunya és una de les comunitats en què el contraban causa «majors estralls», amb un 6,2% del volum de tabac consumit provinent d’origens il·legals. Arrizabalaga lligava la connexió fronterera de la comunitat catalana amb el Principat, tot titllant-lo de «punt d’entrada de tabac il·legal». Amb tot, i vist el «seriós perjudici que es causa a l’economia» d’Espanya, el contraban «ha de ser objecte d’accions contundents», però també de coordinació i intercanvi d’experiències». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT