PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La modificació de la Llei del Cos Penitenciari, a tràmit al 2016

Toni Martí i Xavier Espot consideren «prioritari» garantir les millors condicions als agents del sector

Per IVÁN ÁLVAREZ

Xavier Espot, Antoni Martí i Francesc Tarroch, durant l’acte de lliurament d’insignies, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Xavier Espot, Antoni Martí i Francesc Tarroch, durant l’acte de lliurament d’insignies, ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. | Emilio Prenas
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar durant el seu discurs amb motiu de la celebració de la Mare de Déu del Remei –patrona del cos penitenciari– que la reforma destinada a ampliar les competències del cos entrarà a tràmit parlamentari a principis de l’any vinent. El titular de la cartera de Justícia i Interior va explicar que «un dels objectius prioritaris d’aquesta legislatura és la modificació de la Llei del Cos Penitenciari, que va entrar en vigor al 2008 i, per tant, calia modernitzar i actualitzar».
Espot va indicar que des del ministeri s’ha aprofitat per fer una modificació «molt àmplia» de gairebé tots els articles de la llei, i que «es pot parlar d’una llei nova que tirem endavant perquè hi ha molts objectius que volem assolir al voltant d’aquestes modificacions. El ministre va apuntar alguns exemples com «reforçar el règim disciplinari, adscriure el cos penitenciari al ministeri de Justícia enlloc de al d’Interior, ser més rigorosos pel que fa als requisits en matèria de formació i titulació acadèmica i altres que passen per la modificació d’aquesta llei». 
També va indicar que aquesta modificació «obre la porta, tot i que la llei no ho acabi de definir, a la possibilitat que els agents penitenciaris puguin assumir noves competències com el trasllat de presos i el control de les mesures substitutòries de les penes de presó». Fins ara la Policia assumia aquestes competències i ara es dóna llum verd perquè des del cos penitenciari també es puguin abraçar aquestes tasques  i Espot va especificar que «s’haurà de determinar mitjançant el reglament». 
El director del Departament d’Institucions Penitenciàries, Francesc Tarroch, també va presidir l’acte institucional d’ahir i va destacar en la seva exposició durant l’acte de lliurament d’insignies als agents, que va acollir el Centre de Congressos d’Andorra la Vella, que el cos integrarà «tres agents més per que es permetrà tenir més aire de maniobra i un millor planning laboral. En aquest sentit, Espot va especificar que «són les vacants per jubilació i la llei del pressupost ens permet poder-les incorporar de forma immediata, perquè hi ha algunes especifitats, sobretot pel que fa a personal dels cossos especials». A més va afegir que «és evident que no tindria sentit fer-ho abans que entrés en vigor la modificació de la llei, ja que un dels elements que incorporarà aquesta modificació és l’eliminació del segon complement específic que cobren els agents penitenciaris». Espot va afegir que, quan entri la nova llei, els agents «passaran a cobrar un únic complement específic i serà en aquell moment quan es reclutaran les noves places que, insisteixo, són per cobrir vacants». Amb el nombre de presos que té ara mateix el país «una forquilla d’entre 40 i 55» i amb aquestes tres noves incorporacions el personal serà, segons va apuntar el ministre, «abastament suficient».
Pel que fa a la política d’inversions que s’han dut a terme durant els darrers mesos, obres de condicionament de les dutxes de les cel·les, els treballs per garantir la separació del mòdul de dones, l’ampliació dels vestuaris dels agents, la construcció d’una aula de formació o l’adquisició de nou material relacionat amb la seguretat penitenciària, Espot va afirmar que aquesta política d’inversions «es mantindrà el proper any».
 
Presó preventiva/ El responsable de la cartera de Justícia i Interior va aprofitar per tractar els casos de persones que es troben en presó preventiva, qüestió presentada pel Consell d’Europa. Espot va assegurar que el percentatge de persones que es trobava en aquesta situació, respecte els reclusos que ja es troben en condemna ferma, era «molt més alt» i que «en qüestió de dues setmanes, el percentatge ha disminuït enormement»
En aquest sentit, va accentuar que «fer estadístiques fiables no és possible amb un nombre de reclusos tant baix», i va afegir que «és impossible comparar-ho amb països grans, on la població reclusa és molt major». 
Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va destacar en el seu discurs que el Cos Penitenciari fa «una feina delicada» i que els agents han de tenir «qualitats que no té tothom». També, Martí va subratllar el tema de la reinserció assegurant que «els agents penitenciaris són els que han de garantir el compliment de les penes, sense perdre de vista la reinserció social dels presos».
En aquest sentit, va remarcar la necessitat d’esmerçar esforços «per garantir una segona oportunitat, ja que tothom pot tenir un mal pas a la vida». Finalment, el cap de Govern va indicar que la justícia també és una qüestió política, ja que inclou la promoció dels drets i deures dels ciutadans, la modernització de les lleis i la seguretat jurídica. Martí,en la línia d’Espot i Tarroch, va assenyalar que era una «prioritat garantir les millors condicions de treball per als agents penitenciaris».
PUBLICITAT
PUBLICITAT