PUBLICITAT

Un de cada 4 ciutadans pateix algun tipus d'al.lèrgia

  • Els casos majoritaris es relacionen amb rinitis i rinoconjuntivitis
  • El 7,4% dels pacients presenten reaccions als aliments i el 14,7%, als fàrmacs
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un pacient es vacuna contra una al.lèrgia. Foto: FRANCISCO GONZÁLEZ

Un estudi elaborat per la Fundació Althaia, que properament assistirà els casos de pacients amb patologies al.lèrgiques al Principat, indica que una de quatre persones del país presenten alguna tipologia de patologia al.lèrgica. Aquest estudi, que ha pres com a referència l'estudi previ realitzat pel SEAIC (Societat Espanyola d'Al.lèrgia i Immunologia Clínica) ha permès al Ministeri de Salut una estimació més concreta de la situació al Principat. Amb les xifres a la mà, l'opció de 30 hores setmanals (repartides entre dilluns i dimarts) ha de permetre abraçar aquesta població amb afectacions al.lergològiques o malalties que poden derivar en futures al.lèrgies, situada entre el 20% i el 25% del total.

AL.LÈRGIA RESPIRATÒRIA
D'aquesta quarta part de la població, l'afectació majoritària recau en les al.lèrgies relacionades amb rinitis i conjuntivitis. De fet, el 55,5% dels pacients presenten afectacions d'aquest tipus. A la branca d'al.lèrgies respiratòries també s'hi inclou l'asma, que afecta el 28% dels casos, segons es desprèn de l'estudi d'Althaia. El percentatge de pacients que presenten aquestes tres patologies associades és aproximadament del 30%.

AL.LÈRGIA A FÀRMACS I ALIMENTS
Els problemes derivats de la ingesta de fàrmacs i aliments ocupen la segona posició pel que fa a les afectacions d'al.lèrgies al Principat. Aquestes dades aproximatives impliquen el 14,7% dels pacients en el cas dels medicaments i el 7,4% en casos d'aliments. En la primera de les patologies, els problemes més habituals parteixen de la ingesta d'antibiòtics, antiinflamatoris i anestèsics locals.

Les al.lèrgies alimentàries més freqüents en població adulta són les fruites (33,3%), fruits secs (26,1%) i marisc (22%). Però l'al.lèrgia a aliments afecta sobretot la població de nens i nenes. En aquest cas els aliments més freqüentment implicats són la llet, els ous, el peix, els fruits secs i els llegums. Finalment, de l'estudi també es desprèn que un percentatge elevat de pacients amb al.lèrgia alimentària també presenten al.lèrgia respiratòria.

AFECTACIONS DERMATOLÒGIQUES
Les urticàries afecten a l'11% de les persones amb patologia al.lergològica. Pel que fa a les dermatitis, la de contacte afecta el 4,3% i entre les causes més freqüents s'hi inclouen els metalls, les gomes i les fragàncies. Destaca també el volum important de persones que tenen al.lèrgia al làtex. El 3,9% de la població la pateix. Pel que fa a la dermatitis atòpica, afecta el 3,4% dels al.lèrgics.

AL.LÈRGIA A INSECTES
Les reaccions per picades d'insectes també constitueixen una patologia destacada entre els casos d'al.lèrgies, sobretot per abelles o vespes. L'aproximació de l'estudi implica l'1,5% de pacients. Finalment, i a banda de totes les patologies exposades, el 6,7% dels pacients restants pateixen altres afectacions d'al.lèrgies, com ara les malalties immunològiques.

Per tal de poder efectuar el millor servei i la detecció precoç més eficient de totes aquestes patologies exposades, el nou servei d'al.lergologia que s'oferirà el SAAS implicarà una cartera de serveis adaptats a aquestes malalties. Entre ells, es realitzaran proves cutànies, proves per avaluar el funcionalisme respiratori pulmonar i nasal, o estudis per concretar les al.lèrgies als medicaments, als aliments, a les picades d'insectes i al làtex.

Els malalts més complexes, els quals no puguin ser diagnosticats al Principat, s'analitzaran en sessió clínica setmanal a Manresa. Per tal de poder coordinar les derivacions, Althaia ha demanat al ministeri més informació sobre la xarxa assistencial de primària, així com dels especialistes que treballen a l'Hospital de Meritxell.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT