PUBLICITAT

Soldeu

Les empreses tindran més facilitats per reestructurar-se

El Govern proposa una llei per «establir un règim de neutralitat fiscal» en els processos de fusió i escissió

Per M.C.

Assistents al Fòrum de l’EFA conversaven ahir en grupets, entre ells Borja Thyssen i l’ambaixador espanyol.
Assistents al Fòrum de l’EFA conversaven ahir en grupets, entre ells Borja Thyssen i l’ambaixador espanyol. | Tony Lara
Les empreses d’Andorra comptaran els propers mesos amb un panorama més favorable per a dividir-se o, per contra, unificar els seus negocis. El cap de Govern, Toni Martí, va fer ahir pública la voluntat de presentar, en el transcurs dels propers mesos, un projecte de llei versat en l’establiment d’«un règim de neutralitat fiscal» per tal d’evitar gravàmens a l’hora d’efectuar actuacions com una fusió, escissió o qualsevol mena de reestructuració empresarial. Amb això, la norma que es proposarà es dirigeix d’igual maneraa facilitar als negocis del Principat perpetrar aquestes operacions sense «condicionaments» en les seves estratègies i així «encarar el futur amb garanties».
 
La pretensió de crear aquest nou marc fiscal per al sector privat va ser anunciada pel dirigent durant la seva intervenció a la clausura del 14è Fòrum d’Empresa Familiar Andorrana (EFA), centrat enguany en les Experiències familiars i sostenibilitat. La necessitat d’entrar a tràmit aquest projecte de llei sorgeix després que l’Executiu hagi detectat, segons va explicar Martí, «que el model fiscal actual» no s’adequa a les necessitats de les empreses en el moment d’impulsar «processos de fusió i reestructuració per competir en una economia oberta».
 
Canvis en el sistema financer/ El Fòrum anual de l’EFA servia a Toni Martí no només per fer-ne arribar als membres la seva col·laboració en la negociació d’apropament a la Unió Europea sinó per convidar-los a participar de «la reflexió tranquil·la que necessita el nostre sistema financer», fent especial èmfasi en la implicació dels actors específics. La «supervisió» i «la recerca d’un mecanisme de prestador d’última instància són les principals preocupacions del Govern en aquesta matèria. 
 
Creixement sostenible/ La sostenibilitat no va ser únicament fil conductor de la jornada organitzada per l’EFA; Martí l’emprava com a eix per abordar la ja esmentada competitivitat. El dirigent va defensar a la seva compareixença davant de part del teixit empresarial andorrà la necessitat de derivar el model de creació de riquesa vers l’«obertura» i la «diversificació», tot assegurant que «calen nous sectors, nous productes i nous mercats» per «ajudar» els ja existents. 
La complicitat entre actors públics i privats és, segons Martí, element clau per a desenvolupar una «economia diversificada» però també la «lleialtat» de les administracions comunals. Amb les eleccions comunals en l’horitzó el cap de l’Executiu feia palès en declaracions a la premsa el desig que «les parròquies contribueixin en el nou impuls a l’economia andorrana», conscient de la possibilitat de perdre cònsols taronges en la propera cita electoral el proper 13 de desembre. 
 
Martí reservava un espai en la seva reiterada defensa de l’endinsament d’Andorra a l’entorn global per abordar la qüestió mediambental, acollint-se novament a la importància de la cooperació internacional: «no n’hi ha prou amb fer política local», cal «una suma global». Per assolir-ho, veu doncs imprescindible crear «sinèrgies» entre comuns, l’administració central i els principals protagonistes de la jornada, els empresaris. 

Els empresaris segueixen apostant per l’emprenedoria/ La importància de renovar-se es fa palesa en el protagonisme que el concepte d’emprenedoria segueix ostentant en les conferències orientades en i per al sector empresarial els darrers anys. Si impulsar nous projectes va ser una de les idees compartides, l’eix central del 14è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) celebrat ahir a Soldeu era, però, la sostenibilitat –emmarcada en les experiències familiars–. El president de l’EFA, Josep Maria Cases, i la ministra de Sostenibilitat, Sílvia Calvó, obrien ahir unes jornades dedicades a la contribució del sector privat en la vetlla del medi ambient. Tres conferències van desenvolupar la matèria: Salvador Alemany tot parlant de ‘La visió d’un directiu’; al seu torn, Sebastien Clement deensava la necessitat de tenir ‘Passió per emprendre’; Pierre Emmanuel Tattinger tancava les compareixences  exposant ‘El valor de recuperar el negoci familiar’.
PUBLICITAT
PUBLICITAT