PUBLICITAT

ALP

Un terratrèmol de 3,1 graus sacseja la comarca de la Cerdanya

L’epicentre del sisme s’ha localitzat a l’entorn de l’estació de la Molina

Per EL PERIÒDIC

Epicentre marcat del terratrèmol a la Molina.
Epicentre marcat del terratrèmol a la Molina. | ICGC
Un terratrèmol de 3,1 graus a l’escala de Richter va sacsejar ahir al migdia la comarca de la Cerdanya. Segons va informar l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) la tremolor de terra es va produir cap ales 12.30 hores. 
 
L’epicentre es va localitzar a l’entorn de l’estació d’esquí de la Molina, a l’aparcament de Roc Blanc (1.700 m.), al peu de la carretera GI-400, i a uns tres quilòmetres de profunditat. D’aquesta manera, a causa de la ubicació, al municipi d’Alp, el moviment no es va percebre només a la Cerdanya sinó també a les comarques veïnes del Ripollès i el Berguedà, segons va informar RàdioSeu. Tanmateix, per ara no hi ha constància de danys materials greus, tot i que el succés es va produir a poca distància del nucli central de l’estació d’esquí. A més, l’ICGC va remarcar que el telèfon 112 no va rebre cap trucada que informés d’incidències importants a la zona o afectacions derivades del terratrèmol.
 
Abans que es produís el moviment més rellevant, es van detectar dos sacsejasses més que van precedir al sisme gran: un de dos graus, a les 12.06 hores, i un altre d’1,8 graus, a les 12.27. 
 
Càlcul de les magnituds / La potència d’un terratrèmol pot ser quantificada per la seva magnitud. Aquest factor es calcula a partir dels diferents tipus d’ones sísmiques tenint en compte paràmetres com la distància a l’epicentre, la profunditat de l’hipocentre, la freqüència del senyal o el tipus de sismògraf utilitzat. 
 
Basant-se en aquest càlcul de caràcter logarítmic, quan l’amplitud del moviment o l’energia alliberada pel sisme varien d’un factor 10, la magnitud canvia d’una unitat. Per exemple, un sisme de magnitud set serà 10 vegades més fort que un esdeveniment de magnitud sis, i cent vegades més fort que un de magnitud cinc. 
 
Tanmateix els científics van abandonar aviat la idea de Richter de la proporcionalitat amb l’energia, i des d’aleshores s’utilitzen escales diferents en funció del tipus de terratrèmol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT