PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Un equip molt especial

Els set jugadors de bàdminton d’Special Olympics s’entrenen un dia a la setmana

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’equip de bàdminton d’Special Olympics entrena a l’Escola Andorrana de la Margineda.
L’equip de bàdminton d’Special Olympics entrena a l’Escola Andorrana de la Margineda. | Tony Lara
El Pere, la Jenny, el Marc, el Ruben, el Domènec, el Manel i un altre Ruben formen l’equip de bàdminton d’Special Olympics, un grup ben avingut que es troba cada dimarts al gimnàs l’Escola Andorrana de la Margineda per entrenar sota les ordres de Xavi Gómez. Els jugadors més avançats juguen amb la pilot mentre que els que s’inicien al bàdminton practiquen amb un globus que, més d’una vegada, amb una bon cop de raqueta ha explotat...
 
A més de l’entrenador, l’equip també compta amb el suport d’un voluntari, en Mingo, que és pare d’un dels esportistes. «Cada dimarts, amb la furgoneta d’Special Olympics recullo l’equip a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, venim a la Margineda, entrenen i els torno a portar a l’Escola», explica en Mingo, que fa uns cinc anys que és voluntari d’Special Olympics. També acompanya l’equip quan fa sortides i juga en competicions i col·labora amb d’altres esports.
 
De fet, a Special Olympics els voluntaris són, sobretot, familiars, però no se centren en acompanyar els seus fills sinó que han format una xarxa de suport en què tots es donen un cop de mà. L’entitat és una multifederació esportiva ja que es practiquen vuit esports – bàsquet, futbol, natació, esquí, judo, petanca, bàdminton i atletisme– i hi ha una cinquantena d’atletes. Tot i que els agradaria afegir més disciplines hi ha dos handicaps: l’un, que depenen de la subvenció pública anual, i l’altre, que falten esportistes. Per això durant la 37a Fira d’Andorra la Vella Special Olympics va muntar un estand, per donar-se a conèixer i captar tant amics i voluntaris com nous atletes.
 
La Jenny i el Pere són dels atletes més nous i estan molt contents de l’entrenament. «Donar cops amb la raqueta em desestressa!», confessa riallera la Jenny. L’entrenament segueix i Xavier Gómez dóna instruccions als esportistes, repartits en dues xarxes segons el nivell. En Mingo també dóna un cop de mà amb el joc.
 
Els atletes s’entrenen en diverses instal·lacions esportives, cada dia una disciplina: per exemple, a l’Escola Meritxell hi ha la piscina, i també utilitzen el pavelló Joan Alay, el de Govern, i els gimnassos i pistes les escoles andorranes de segona ensenyança i batxillerat. A l’hivern, l’esquí es practica a Grandvalira.
 
A més dels voluntaris i dels atletes, sense els quals Special Olympics no tindria sentit, cada esport disposa d’un entrenador i un col·laborador. A bàdminton el tàndem és el de Xavier Gómez i Mingo Calvet, i la resta són: Rubén Amat i Alícia Rúa, natació; Montse Sánchez i Ivan Gelabert, futbol; Joaquim Pujol i Ivan Gelabert, bàsquet; Toni Besolí i Alícia Rúa, judo; Leo Martínez i Ivan Gelabert, atletisme; Cristina Gavaldà i Santi Castellón, en esquí, i Leo Martínez, que s’ocupa tota sola de la petanca.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT