PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els fallaires celebren que la Unesco valori la candidatura

L’entitat prepara una festa tot i que no entri a la llista de patrimoni

Per EL PERIÒDIC

Albert Samarra, Santi Sánchez i Xavi Burgos, de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, ahir.
Albert Samarra, Santi Sánchez i Xavi Burgos, de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, ahir. | ANA / M. B.
Aprincipis de desembre, el Comitè intergovernamental de salvaguarda del patrimoni de la Unesco anunciarà si les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus s’inclouen a la llista de Patrimoni immaterial de la humanitat. Els Fallaires d’Andorra la Vella, una de les 63 comunitats pirinenques inclosa a la candidatura, han preparat diversos actes per celebrar el nomenament, tot i que si no s’inclou a la llista de la Unesco la festa es mantindrà. El president dels fallaires, Santi Sánchez, va assegurar ahir que volen ser prudents perquè el veredicte no se sabrà fins al dia 2, «però sols haver arribat fins a aquest punt ja és un motiu per celebrar».
 
Els actes de celebració arrencaran el dia 2 amb un espectacle de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, a les sis de la tarda. A continuació actuarà el Cor Rock d’Encamp, es projectarà el vídeo de la candidatura que es va presentar a la candidatura de la Unesco i es connectarà en directe en el moment en què el comitè de la Unesco doni a conèixer el veredicte. Sigui quina sigui la decisió, els fallaires s’han mostrat convençuts que «només arribar fins aquí ja és un motiu per celebrar perquè hem treballat molt i ens hem donat a conèixer», van reiterar ahir, segons informa l’ANA.
 
Els actes seguiran amb la crema de falles, el ball dels gegants, l’actuació dels castellers i la interpretació de l’himne nacional. També s’ha aprofitat la data per incloure dins la programació la 7a Trobada de Fallaires del Pirineu que se celebra cada any a un poble, i que en aquesta ocasió tindrà lloc el 3 de desembre a Andorra la Vella. A la trobada hi assistiran els membres del comitè tècnic que han elaborat la candidatura i servirà per refermar el seu compromís amb la festa i la seva difusió a nivell internacional. 
 
El secretari dels Fallaires d’Andorra la Vella, Albert Samarra, va afegir que la programació inclou una escudellada, la projecció del documental Camí del Foc i la visita al portal de la vall del Madriu. La celebració clourà amb l’espectacle musical gratuït Monts, dels Comediants.
 
Sánchez va admetre no poder evitar ser optimista, ja que la setmana passada el comitè de la Unesco va comunicar als responsables de la candidatura que la proposta havia estat informada favorablement per ser inclosa en aquesta llista i va felicitar els candidats per «l’elaboració d’un expedient multinacional exemplar, tant en el fons com en la forma» i va elogiar l’alta participació i «l’àmplia gamma de manifestacions i testimonis». Per tot això, confien en un veredicte favorable. L’objectiu de la candidatura, segons va especificar el tresorer de l’associació, Xavi Burgos, és que no es perdi la celebració i el Govern hi pugui donar suport. 
 
La candidatura multinacional està integrada per 63 comunitats fallaires dels Pirineus d’Andorra, Espanya i França, però liderada per Andorra. Amb tot, ja hi ha més de 40 pobles francesos que es volen sumar a la iniciativa. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT