PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Servei de Permanències atendrà el 40% d’urgències

El Govern calcula que la reforma permetrà estalviar més de 54.000 euros

Per EL PERIÒDIC

Ferrer, Touceda i Sol signant el conveni de reestructuració.
Ferrer, Touceda i Sol signant el conveni de reestructuració. | ANA / M. B.
El servei de permanències mèdiques (SPM) es traslladarà a les consultes externes de la clínica Verge de Meritxell a partir d’aquest cap de setmana després que el Ministeri de Salut, el SAAS, el Col·legi Oficial de Metges d’Andorra i la CASS, signessin ahir un conveni de reestructuració del servei. Es calcula que fins a un 40% dels casos que s’atenen actualment a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell són susceptibles de ser derivats a permanències, ja que no es consideren pacients d’alta complexitat. La nova ubicació facilitarà la derivació d’urgències al SPM quan el metge ho consideri i segons la gravetat del pacient o de les proves que necessiti. Tot i així, el president del Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, Josep Antón Touceda, va explicar que serà el mateix malalt qui decidirà si prefereix traslladar-se al servei de permanències mèdiques o ser atès a l’hospital.
 
La reforma també anirà acompanyada de la creació d’una tarifa única de 39,58 euros en règim de tercer pagador, dels quals el 75% aniran a càrrec de la CASS i el 25% restant a càrrec de l’usuari, de manera que la visita costarà als pacients 9,90 euros, excloses les proves complementàries. Amb tot, està previst que la reestructuració permeti al Govern estalviar 54.750 euros. 
 
Fins ara, aquest servei s’oferia al Centre d’Atenció Primària del Prat Gran d’Escaldes-Engordany de 9 a 13 hores i de 15 a 20 hores, a més a més de les guàrdies localitzables durant la resta d’hores. A partir d’ara, el servei de permanències nocturn s’eliminarà, de manera que totes les nits se seguirà disposant d’un metge localitzable que es desplaci al domicili dels pacients en cas que sigui necessari, però no hi haurà un professional presencial al CAP. 
 
Segons va recordar ahir la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, la reforma era necessària ja que durant tot l’any passat només sis persones van utilitzar aquest servei nocturn, el que suposa –si es divideix el cost del servei amb les visites– que cada cita mèdica va costar més de 9.000 euros. En tot cas, la reestructuració preveu que en dies que es prevegi molta afluència de gent el servei segueixi funcionant en el seu horari habitual però que puguin disposar de més facultatius per atendre als pacients. 
Totes les parts signants van coincidir a destacar que la reestructuració permetrà millorar l’ús dels recursos sanitaris i afavorir l’eficiència del Servei de Permanències Mèdiques. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT