PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Les falles ja són patrimoni immaterial de la humanitat

La Unesco confirma que ha inclòs la candidatura pirinenca a la llista mundial

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un fallaire fa rodar el foc davant de l’església de Sant Esteve, a la plaça Príncep Benlloch.
Un fallaire fa rodar el foc davant de l’església de Sant Esteve, a la plaça Príncep Benlloch. | TONY LARA
Era un secret a veus que ahir a les quatre de la tarda es va anunciar a Namíbia: les Festes del Foc del solstici d’estiu als Pirineus s’han inclòs a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco. La candidatura, impulsada per l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, ha superat tots els criteris de l’organisme de les Nacions Unides per aconseguir la categoria mundial. Amb la inclusió de la festa de les falles, Andorra ja té dos elements declarats patrimoni cultural immaterial: la Vall del Madriu-Perafita Claror, en la categoria de paisatge cultural, des del 2004, i les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus.
 
El Comitè intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni immaterial de la Unesco, reunit a Windhoek, la capital de Namíbia, ha valorat que «les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus resulten de la simbiosi entre la natura i la cultura i que promouen valors com la solidaritat, l’hospitalitat, la transmissió intergeneracional i el reforç del sentit de pertinença, identitat i continuïtat de les comunitats interpirinenques». En la seva decisió, el Comitè també ha tingut en compte «el caràcter associatiu, transversal i divulgador de la festa» i ha destacat «la importància de presentar un projecte multinacional». De fet, la Unesco considera el dossier transnacional «com a model de cara a futures candidatures».
 
La candidatura la va presentar el Govern, amb la participació dels governs d’Espanya i França. A Namíbia s’hi ha desplaçat el coordinador multinacional de la candidatura, Joan Reguant, i el delegat permanent d’Andorra davant de la Unesco, Andreu Jordi. La candidatura engloba 63 municipals i poblacions del Pirineu andorrà (Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria), espanyol i francès que «han mostrat una implicació constant en el projecte», segons va manifestar el Govern en un comunicat de premsa. El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, el Comú d’Andorra la Vella i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport espanyol van expressar ahir la seva satisfacció per la resolució de la Unesco.
 
ELS FALLAIRES, EXULTANTS / Amb tot, els protagonistes de l’esdeveniment són els fallaires i, sobretot, els d’Andorra la Vella, impulsors de l’aventura que ha acabat amb les falles com a patrimoni de la humanitat. El president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella i actual fallaire major, Santi Sánchez, va admetre ahir que «en les últimes hores ens havia arribat que la candidatura s’havia inclòs dins d’un grup que es considerava model per a futures candidatures però mai se sap. Ara ja ho podem celebrar com es mereix!». 
 
Després d’assolir el repte, això no s’acaba aquí: «A partir d’ara hem de tenir clar que això és un reconeixement molt important i que hem de treballar perquè això perduri, i des de l’associació sempre hem dit que fos quina fos la resolució la feina ha de ser la mateixa, cada any estar al peu del canó, créixer cada vegada més i que la tradició continuï», va matisar Sánchez.
 
La denominació de la Unesco se celebra avui amb un ampli programa d’actes i demà els fallaires pirinencs celebraran la seva setena trobada a Andorra la Vella, on firmaran una declaració conjunta per comprometre’s a potenciar la tradició. 
«Esperem que el reconeixement, a nivell de tots els Pirineus, serveixi perquè aquesta festa sigui més coneguda i que a tots els pobles del Pirineu hi hagi més gent que vulgui gaudir i participar de la festa», va concloure Sánchez.
Després del Madriu i les falles, ara a pel romànic?. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT