PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un milió d’euros per fomentar l’ús de vehicles elèctrics al Principat

El nou Programa Engega incentivarà amb subvencions econòmiques la seva adquisició

Per JOSEP ROMERO

Un cotxe elèctric a la carretera de la Vall d’Incles, a la parròquia de Canillo.
Un cotxe elèctric a la carretera de la Vall d’Incles, a la parròquia de Canillo. | ALEX LARA
El pressupost de l’Estat per aquest any preveu una partida d’un milió d’euros destinats a fomentar l’adquisició de vehicles elèctrics en els propers tres anys, dins del Programa Engega d’ajuts econòmics per a la millora de la seguretat del parc automobilístic i lligat al desballestament de cotxes. 
 
A diferència de les campanyes anteriors, el Govern aposta en aquesta ocasió per incentivar la compra de vehicles elèctrics nous, energèticament eficients, amb l’objectiu d’assolir l’estalvi energètic i la millora de la seguretat viària i, per tant, canvia les seves prioritats a l’hora d’atorgar subvencions públiques que, fins ara, estaven centrades en els automòbils convencionals.
 
D’acord amb la Llei de foment del vehicle elèctric que es va aprovar l’octubre passat, el Departament d’Indústria del Ministeri d’Economia i Territori impulsarà la mobilitat elèctrica en un projecte que també comptarà amb la implicació d’altres agents. Els comuns col·laboraran en la implantació de punts de càrrega a la via pública i afavoriran la gratuïtat d’aparcaments públics. Des de l’Automòbil Club, a més, es dinamitzarà i promourà l’ús del vehicle elèctric. FEDA i les distribuidores elèctriques facilitaran la implantació de les infraestructures de càrrega domèstiques.
 
Pel que fa als concessionaris de vehicles, van adoptar el compromís d’assegurar l’oferta de mercat de vehicles elèctrics i híbrids endollables, adaptant els punts de venda i els tallers segons els requeriments tècnics i disposant del personal format. A més, també participaran de l’ajut econòmic per a la compra de vehicles elèctrics complementant l’aportació del Govern. 
 
RELLEU / El nou Programa Engega d’aquest any agafarà el relleu dels anteriors del 2014 i el 2015. Durant aquets dos anys el pla va comportar la matriculació d’uns 500 vehicles poc contaminats i desballestar altres 500, d’una antiguitat superior a deu anys i, supeditat sempre a la compra d’un automòbil nou.
 
Al 2015 es van destinar 250.000 euros a aquests conceptes dins d’un pla que va començar l’11 de febrer i que es va esgotar pocs mesos després, concretament el 21 d’agost. 
El projecte podia permetre estalviar fins a tres mil euros en l’adquisició de vehicles, amb les característiques descrites, i fins a quatre cents cinquanta euros en el cas de les motocicletes. Tot i així, durant el 2016 es previst que es desenvolupi un nou marc normatiu que afavoreixi dissenyar una política d’incentius amb ajusts econòmics directes, afavorint alhora que aquests vehicles puguin circular pel carril bus. La normativa tirarà endavant una vegada el Consell General doni llum verd, el mes de febrer vinent, els comptes públics. L’objectiu que s’ha fixat l’Executiu és aconseguir que en un termini de tres anys circulin al Principat uns 500 vehicles elèctrics. 
 
SOSTENIBILITAT / Els nou pressupost també preveuen per primera vegada dotar econòmicament la recent creada Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, que encapçala Carles Miquel. Es tracta d’un organisme depenent del Ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat, que aglutina tots els actors relacionats amb l’energia, i que establirà les polítiques en l’àmbit energètic amb el repte de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 en un 37% en relació a l’escenari actual. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT