PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 2015 es van produir 52 arrests per violència en l’àmbit domèstic

Set de les detencions concernien a parelles i, del total, la majoria oscil·len entre els 20 i els 35 anys

Per Marisa da Costa

Bona part dels detinguts per haver-se vist presumptament involucrats en casos de maltractament domèstic no superen els 35 anys.
Bona part dels detinguts per haver-se vist presumptament involucrats en casos de maltractament domèstic no superen els 35 anys. | Marta Ballús
Durant el transcurs del darrer any, el cos de seguretat va detenir un total de 52 persones acusades de maltractaments en l’àmbit domèstic. Una catorzena dels arrests produïts durant l’exercici passat implicava no només una part sinó la parella, havent-ne estat set les intervingudes per baralles tant en l’àmbit públic com en el privat i, en bona mesura, aquestes persones responen a edats no superiors als 35 anys.
 
El 2015 la Policia va detenir més d’una cinquantena d’individus acusats com a presumptes autors de violència tant física com psíquica dins de l’àmbit familiar. Aquestes persones varen ser acusades de delictes diversos i que van comportar des d’actes contra la integritat física i moral, fins amenaces de mort. A més, sis dels intervinguts van sumar també infraccions contra l’honor i la funció pública tot actuant injuriosament i mostrant resistència i desobediència vers els agents requerits en bona part dels casos.
 
Detencions, per gènere/ Del mig centenar d’empresonats, una quarantena eren homes. La dotzena de casos restants van ser protagonitzats per dones, set de les quals van ser detingudes juntament amb els seus companys o exparelles, després que el servei de seguretat aturés la baralla, per denúncia provinent de l’home o bé en percebre una agressió mútua produïda durant la discussió.
 
Entre els casos donats els darrers dotze mesos no cal només lamentar actuacions per violència de gènere. Tot i que es tracta de situacions puntuals i per bé que la violència de gènere segueix sent la causa principal per la qual patrulles policials són requerides en cases particulars, del balanç final del darrer exercici també s’han de destacar agressions de fills dirigides als pares i viceversa, així com diferències donades entre germans. 
 
Les edats dels acusats/ En una societat amb generacions joves pretenciosament progressistes, encara s’han de deplorar una quantitat elevada d’agressors que no arriben a superar la trentena d’edat. Més de la meitat dels detinguts durant l’any passat per motius de maltractament en l’àmbit domèstic no només no superaven els 35 anys sinó que aproximadament un terç dels suposats agressors si situaven en la franja d’edat que oscil·la entre la majoria d’edat i els 29 anys, accentuant-se els compresos entre els 20 i els 26 anys. Dotze dels detinguts tenien entre 40 i 49 anys i set de 50 en avant,no trobant-se entre els acusats cap persona que superés els 62 anys.
 
Si bé l’any passat van destacar les intervencions policials en domicilis particulars, cal parlar també d’actuacions en la via pública així com en cambres d’hotel i denunciades per terceres persones no involucrades. Fins a cinc vegades els funcionaris van haver d’aturar altercats desenvolupats al carrer o en cambres d’hotel. En aquest sentit, dels balanços de detencions setmanals publicats pel cos de Policia al llarg de l’any, no únicament es desprenen les actuacions contra andorrans i persones residents al Principat. Set dels qui acabaven al Centre Penitenciari per agressions a les parelles es trobaven a Andorra de forma temporal. 
 
Discussions amb la parella/ Com s’havia esmentat amb anterioritat, 14 dels arrests van ser fruit d’actuacions en què finalment els dos membres de la parella eren detinguts per agressions mútues arrel de discussions amoroses. D’entre aquestes set parelles, però, poden també apreciar-se també diferències entre persones que havien estat companyes sentimentals però que, en el moment de ser empresonades, no es trobaven emparentades. De fet, fins i tot poden apreciar-se casos en què ambdós implicats havien de respectar cadascun ordres judicials d’allunyament recíproques.
 
En la majoria d’aquests casos, i tal com es denuncia des de les associacions d’ajuda a les persones maltractades,les víctimes van tornar amb els seus agressors malgrat la intervenció dels agents. De fet, més d’un dels detinguts no és la primera vegada que resulta amonestat per la Policia sinó que es tracta de persones detingudes en més d’una ocasió i per aquests mateixos motius. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT