PUBLICITAT

Andorra la Vella

Qui és el nen que saluda Baltasar?

EL PERIÒDIC endega la recerca de l’infant que surt en primer pla a la fotografia de Fèlix Peig de 1958

Per E.J.M.

Els Reis d’Orient reben la canalla després de la cavalcada del 5 de gener de 1958.
Els Reis d’Orient reben la canalla després de la cavalcada del 5 de gener de 1958. | Arxiu Nacional
Amb motiu de l’arribada dels Reis d’Orient, l’Arxiu Nacional d’Andorra ens ha obsequiat amb la difusió d’unes fotografies realitzades per Fèlix Peig de la visita de Ses Majestats el 5 de gener de 1958, és a dir, fa 57 anys. En una de les tres imatges que es poden apreciar al perfil de Facebook de l’Arxiu, s’hi veu els treis Reis, asseguts al tron, rebent la canalla que els vol entregar la carta, saludar-los i obtenir algun caramel. Baltasar, el rei negre (amb la cara ben embetumada), entrega un caramel a un nen, ben abrigat, amb caputxa inclosa. Qui és aquest nen? EL PERIÒDIC el vol trobar, perquè ens expliqui quins records té de les cavalcades que se celebraven a Andorra a mitjans del segle XX i ens comenti com veu actualment la rebuda que s’organitza als Reis d’Orient.
 
La recerca no és missió impossible ja que fa uns anys, EL PERIÒDIC va demostrar que amb una crida tot és possible. El juliol del 2011, aquest diari va difondre la fotografia el Nen del paraigua, l’angelet del Pessebre Vivent d’Engordany promogut per Esteve Albert i que el genial fotògraf Francesc Català-Roca (1922-1998) va retratar l’any 1954. Gràcies a l’ajuda dels lectors, uns dies després es va poder localitzar l’àngel del pessebre: l’escaldenc Antoni Sánchez, de casa Becaina d’Engordany, una família que es va involucrar al cent per cent amb la iniciativa escènica promoguda per l’il·lustre dinamitzador (agitador) cultural Esteve Albert.
 
Per tant, si cinc anys enrere va ser possible, ara també  ho intentarem. A més per dates, les edats dels dos protagonistes ha de ser similar, ja que el nen de la fotografia  no deu tenir més de 8 o 10 anys. Estem parlant d’un home d’entre 65-70 anys i, esperem, que visqui al país.
 
Si algun lector té alguna pista, o certesa, de qui és el vailet de la imatge, que es posi en contacte amb EL PERIÒDIC a través de l’adreça electrònica [email protected], el telèfon 736 200, deixant un comentari a la notícia publicada al perfil de Facebook d’EL PERIÒDIC, o mitjançant el compte de twitter @PeriodicAND amb l’etiqueta #Nendel58. I, evidentment, si algú es reconeix o reconeix algú altre de la fotografia que no dubti a comunicar-ho!
Els primers Reis a l’Arxiu 
 
La cavalcada fotografiada per Fèlix Peig és el primer reportatge fotogràfic  que es conserva a l’Arxiu Nacional. La sèrie, de Fèlix Peig, i correspon al 5 de gener de l’any 1958, i també és el primer reportatge que va realitzar Peig. 
 
Fèlix Peig Ballart (Sabadell, 1917–Andorra la Vella, 2007) va ser el fotògraf no oficial del Consell General durant 30 anys (1953-1983), i va ser el primer fotògraf del país amb una visió de fotoperiodista. El seu llegat fotogràfic de més de 60.000 negatius –que actualment estan en procés de digitalització– mostra l’Andorra més política d’uns anys cabdals de l’evolució del Principat. Entre les imatges del seu fons també hi ha l’incendi que va destruir el santuari romànic de Meritxell l’any 1972 i l’accident del primer avió que va aterrar al país l’any 1956. 
 
Localitzar el nen de la foto seria també un homenatge a Peig, com la troballa d’Antoni Sánchez ho va ser per a Català-Roca. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT