PUBLICITAT

Andorra La Vella

Sophie Bellocq prosseguirà amb la regulació de l’accés a l’advocacia

El CADA lamenta la contractació d’un advocat de fora per a la direcció del gabinet jurídic governamental

Per MARISA DA COSTA

Els dos nous màxims responsables del Col·legi, Bellocq i Casajuana, conversen, a l’esquerra de la imatge, durant l’acte de constitució celebrat ahir.
Els dos nous màxims responsables del Col·legi, Bellocq i Casajuana, conversen, a l’esquerra de la imatge, durant l’acte de constitució celebrat ahir. | TONY LARA
Sophie Bellocq pren el relleu de Francesc Badia en el deganat del Col·legi d’Advocats d’Andorra (CADA) i, amb el càrrec, assumeix les prioritats amb què treballava la junta predecessora. La regulació de l’accés a la professió d’advocat a nivell nacional encapçala la llista d’objectius de l’executiva constituïda ahir, que es caracteritzarà pel continuisme i que s’erigeix en un context certament frisós per la contractació d’un lletrat forà per a l’encapçalamentdel gabinet jurídic del Govern.
 
La sola candidatura presentada per a l’ostentació del deganat del CADA va ser oficialitzada el vespre d’ahir a la seva pròpia seu a la capital. Sophie Bellocq va quedar constituïda com a nova degana de la institució que, el proper bienni, vetllarà pel «tracte de l’advocat»davant de «la justícia» així com de les «institucions públiques», tot donant d’aquesta manera «continuïtat a l’activitat del Col·legi d’Advocats». La màxima finalitat a l’agenda, però, és enllestir la normativa amb què s’ha de definir els passos previs a l’exercici de l’advocacia al Principat. 
 
Tot seguint la reglamentació europea per la qual s’estableix que tota professió practicada de forma liberal ha de comptar amb una experiència com a rerefons, Bellocq va marcar-se com a objectiu del seu mandat donar per tancat el reglament d’accés a la carrera d’advocat.
 
Encara és prematur parlar d’una data concreta per l’assumpció d’aquesta meta; la nova executiva ha d’estudiar l’estat dels intercanvis amb l’administració així com el text existent per ara. Un cop analitzat tot plegat, la degana té previst «reprendre les negociacions amb el Govern». Si bé no es va concretar un límit de temps, la intenció és actuar «amb diligència» per «enllestir-ho el més aviat possible».
 
La regulació de l’accés a l’advocacia, aspecte en què Andorra «cueja», passarà per establir uns paràmetres per tal que aquells qui vulguin entrar a exercir a l’àmbit de la justícia a Andorra comptin amb unes aptituds determinades i adaptades al país. Aquests requeriments passaran per tests tan de caire teòric com pràctic i s’estan establint en conjunt entre el Govern, la Universitat d’Andorra i la institució afectada.
 
La regulació de l’entrada a la professió és, segons el predecessor anteriorment encarregat de la tasca, una  qüestió ·molt avançada». L’exdegà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, va assegurar a aquest respecte que no caldrà esperar gaire per a l’entrada en vigor de dita normativa.
 
Decepció per la contractació/ Tant l’exdegà del Col·legi com la seva substituta van ser prudents a l’hora de manifestar-se sobre la sensació suscitada entre els advocats del Principat per la contractació d’Emiio Torrejón, un lletrat valencià, per a la conducció del gabinet jurídic del Govern. Tot ressaltant la desconeixença dels detalls, Sophie Bellocq va voler fer «evident» el «neguit» existent al conjunt de la professió. En aquest sentit, va considerar oportú «fer treballar primer la gent del país». Aquestes paraules van venir, però, matisades: «Si realment és cert que [la contractació] s’ha fet de forma única i unilateral, sense demanar als advocats nacionals i sense concurs públic, penso que ho podem lamentar des del Col·legi d’Advocats». «Hi ha una normativa sobre les activitats professionals», va recordar. 
 
En la mateixa línia però a títol personal es va afirmar Badia, que va asseverar estar segur que «els nostres juristes no comparteixen que es vagin a buscar juristes de fora perquè aquí n’hi ha de qualitat». En un altre ordre de coses, l’exdegà va voler destacar la feina de la junta que el va acompanyar els seus quatre anys de mandat i va mostrar-se convençut que la seva predecessora farà una bona feina al capdavant de l’entitat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT